Adana Şehir Hastanesi Başhekimlik önünde toplanan Sağlık Platformu üyeleri adına açıklama yapan Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Selahattin Menteş, “Kovid-19’un, kendi ekonomik ve özlük haklarımızın her gün kaybolmasının, her gün şiddetin devam etmesinin, her gün bu ülkede umut kalmadı diyen genç hekim arkadaşlarımızın bu ülkeyi terk edip gitmesinin ve bir yılda kamudan 9 bin istifanın nedenleri olan etkinliklerimiz ve eylemlerimiz devam ediyor. 65 Tabip Odası Başkanları Cuma Günü TBMM'nin önünde toplanacağız. İşimizi gücümüzü bırakıp, oraya gitmek bizim tercihimiz değil ama bizi buna zorluyorlar. Artık bıçak kemiğe dayanmıştır. İsteklerimiz çok basit ve azdır. Sadece insanca yaşamak ve sağlıklı ortamlarda çalışmak istiyoruz.” dedi.

Sağlık Platformunun isteklerini SES Adana Şube Eş Başkanı Dr. Mürşit Enis Akyüz şu şekilde sıraladı;

“Öncelikli olarak, etkin sağlıkta şiddet yasası TTB ve emek meslek örgütlerinin talepleri gözetilerek çıkarılsın ve güvenli çalışma alanları sağlansın.

Emekliliğe yansıyan, en düşük sağlık emekçisinin temel ücreti yoksulluk sınırının üzerinde olmak koşulu ile emeğimizin karşılığını alacağımız ücret skalası belirlensin, ek gösterge 3600 den kademeli olarak 7200’e yükseltilsin ve her yıla 120 gün yıpranma payı verilsin.

Hangi sosyal güvenlik kurumuna bağlı olarak emekli olduğuna bakılmadan insanca yaşamaya yetecek emekli maaşı tüm sağlık emekçileri için sağlansın.

Sağlık mesleklerinin kadrolu ve güvenceli çalışan sayısı OECD ortalamasına çıkarılsın, güvencesiz çalışma biçimlerinden vaz geçilsin. Asistan hekimlerin nöbet ertesi izinlerinin ücretli olarak kullanılması sağlansın. Tıp öğrencileri staja başladığı andan itibaren sigortalı yapılsın, intörn ücretleri asgari ücretten aşağı olmasın.

Aile hekimliği ceza yönetmeliğindeki ceza ve maaş düşürücü maddeler iptal edilsin, koruyucu hekimliğin öncelendiği uygulanabilir birinci basamak sağlık hizmetleri oluşturulsun. Aile hekimleri en az yoksulluk sınırının iki katı,aile sağlığı çalışanlarının en az bir buçuk katı maaş almalıdır.

Sağlık ve sosyal hizmet emekçileri sağlık hizmetlerinin planlanması ve sunulmasında örgütleri aracılığı ile karar alma mekanizmalarında yer alsın.”

Konuşmaların ardından Covid-19 pandemisi sürecinde vefat eden 200 hekim gibi kovid nedeniyle yaşamını yitiren Adana Şehir Hastanesi Acil tıp asistanı Dr. Mehmet Ertane ölümünün birinci yılında anılarak bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.