PANDEMİ SÜRECİNDE CANLA BAŞLA MÜCADELE ETTİK, ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ

Adana Şehir Hastanesi Başhekimlik önünde bir araya gelen Adana Tabip Odası, SES, Genel Sağlık-İş Sendikası yönetici ve üyeleri adına basın açıklaması yapan Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Selahattin Menteş, “Sağlık çalışanlarının ekonomik ve özlük hakları her geçen gün giderek azalmaktadır. Pandemi süresince hekimler ve tüm sağlık çalışanları fiziksel, psikolojik ve mesleki olarak en zor süreci yaşamıştır. Bu süreçte 130’lara varan hekim ve toplamda 330’lara varan sağlıkçımız maalesef hayatını kaybetmiştir. Bizler bu süreçte hiçbir görevden kaçınmayarak canla başla mücadele ettik ve etmeye de devam ediyoruz.”

VAADLER YERİNE GETİRİLMEMİŞTİR

“Bizler mesleğimiz gereği görevlerimizi seferberlik mantığı ile yapmaya çalışırken bize vaadedilen tavandan ek ödemeler maalesef yerine getirilmemiş, uygun bir şekilde dağıtım da yapılmamıştır. Sağlık çalışanları arasında adaletsizlikler oluşmuş ve binlerce sağlık çalışanı da bu ek ödemelerden yararlandırılmamıştır. Ek ödeme yönetmeliği çok açık olmasına karşın tavandan ek ödeme bir yana hala Kasım 2020 ek ödemesi ödenmemiştir. Ek ödemeler birilerinin iki dudağı arasına bırakılmış, ne zaman ve ne kadar ödeneceği belli olmaz bir duruma getirilmiştir. Salgının başından bu yana Sağlık Bakanlığı tarafından medyaya ve halka söylenen sağlık çalışanlarına her türlü ödeme fazlasıyla yapıldı söylemi gerçeği yansıtmamaktadır. Hekimlerin ve sağlık çalışanlarının büyük çoğunluğu sıfır performans ya da cüzzi bir ek ödeme ile hastanelerde, acil servislerde, yoğun bakımlarda, 112 lerde, aile sağlığı merkezlerinde canla başla çalışmaya devam etmektedirler. Yoğun emek ve özveri gerektiren bu dönemde bir de kamuoyuna yansıtılan her şeyi fazlasıyla veriyoruz iması bizleri yıpratmaya devam etmektedir.”

MAAŞ VE ÖZLÜK HAKLARIMIZIN DÜZELTİLMESİNİ İSTİYORUZ

“Hekimler ve sağlık çalışanları yoksulluk sınırının altında ücretler almaya devam etmektedir. Maaşlarımızın bu kadar aşağılarda olmasını bir ölçüde alacağımız ek ödemeler ile kapatmaya çalışırken bu ödemelerin de yapılmaması ekonomik olarak bizleri zor durumda bırakmaktadır. Sağlıkçılar kredi kartları ile yaşamını sürdürmeye çalışmaktadırlar.

  Bizler yöneticilerin insafına bırakılan döner sermaye ödemeleri değil, sağlık çalışanlarının emeğinin karşılığı olan ve emekliliğe yansıyan, insanca yaşayacağımız  ücret düzenlemesi istiyoruz. Hekimler için ek göstergenin 7200’e ve tüm sağlık çalışanları için en az 3600’e çıkarılmasını istiyoruz. Mevcut uygulama haliyle salgın ile mücadelede çalışanların ücretleri için ve geçmişteki oluşan eksikliklerin telafisi için yeniden planlama yapılarak ek bütçe oluşturulmasını istiyoruz. Tüm sağlık çalışanlarının canları pahasına sürdürdükleri emeklerinin karşılığı olan ek ödemenin acilen ödenmesini, maaş ve özlük haklarımızın düzeltilmesini istiyoruz.” diye konuştu.

TTB 2. BAŞKANI DOÇ. DR. ÖKTEN, “SAĞLIK ÇALIŞANLARININ NEFES ALMASINI SAĞLAYINIZ”

Burada Sağlık Bakanına seslenen Türk Tabipleri Birliği (TTB) 2. Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, “Sayın Bakan, bizleri artık sahte alkışlarınızla ve sahte gözyaşlarınızla medyada sağlıkçılara çok para verdiğinizi söyleyerek aldatmayınız. Bizlere hakettiğimiz maddi ve manevi değeri veriniz, çalışma koşullarımızı düzeltiniz. Bizlere Covid-19’un meslek hastalığı olmasını sağlayınız. Giderek tükenmişlik sendromundan bitme noktasına gelen sağlık çalışanlarının nefes almasını sağlayınız” dedi.

Açıklamaların ardından hekim ve sağlık çalışanları sessizce dağıldı.