Dünyada her yıl 4 milyon, ülkemizde ise yüz bin kişi sigaranın neden olduğu hastalıklar sonucu ölüyor. Acıbadem Adana Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Züleyha Çalıkuşu, sigaranın bırakılarak uzun yaşanabileceğine dikkat çekti.

Her yıl 1-7 Mart tarihleri arasında kutlanan “Yeşilay Haftası” nedeniyle bir açıklama yapan Uzman Dr. Züleyha Çalıkuşu, sigara tiryakilerinin belki de hayatlarına mal olacak en kötü alışkanlıklarından vazgeçmesi çağrısında bulundu.
Çalıkuşu şunları söyledi:
KANSERİN BAŞLICA NEDENİN “SİGARA”
“Dumanında 4 binden fazla kimyasal madde bulunan sigara, akciğer kanserinin yüzde 90’ına, diğer kanser türlerinin ise yüzde 30’undan fazlasına neden oluyor. Sigara nedeniyle oluşan ve en sık görülen kanser türleri arasında akciğer, mide, gırtlak, kalın bağırsak kanserleri bulunuyor. İçilen her sigaranın ömrünüzden 5 dakika kısalttığını unutmayın. Hayatınızın uzamasını istiyorsanız bir an önce sigarayı bırakın.”
PASİF İÇİCİLER, EN AZ SİGARA KULLANANLAR KADAR RİSK ALTINDA
Sigara tüketimi nedeniyle dünyada 20 saniyede bir insanın hayatını kaybettiğini de vurgulayan Acıbadem Adana Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Züleyha Çalıkuşu, pasif içicililiğin, sigara kullananla aynı riskleri taşıdığına dikkat çekti. Özellikle çocukların yanında sigara içilmemesi gerektiğini dile getiren Çalıkuşu, sigaradan uzak kalarak çok sayıda kanserden etkili şekilde korunmanın mümkün olduğunu kaydetti.

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Züleyha Çalıkuşu, Acıbadem Adana Hastanesi’nde sigara bırakma merkezi bulunduğunu hatırlattı ve sigaradan kurtulmak isteyenlere yardımcı olacaklarını sözlerine ekledi.