Adanahabermerkezi.com

Türkiye’de yaklaşık 1.000 (Bin) SMA hastası bulunduğunu anımsatan Uzm Dr. Menteş, ailelerin ve hasta çocukların durumuna üzüldüklerini ve sağlık çalışanları olarak gerekli katkıyı vermeye çalıştıklarını kaydetti.

EVLİLİK ÖNCESİ SMA TARAMA TESTİ HASTA SAYISINI AZALTIR

SMA hastalığının ender görülen bir hastalık olduğunu ifade eden Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Selahattin Menteş şöyle konuştu;

“Hastalıkla mücadelede zaman kısıtlılığı ve yüksek maliyet aileleri büyük sıkıntıya sokuyor. Yaklaşık maliyeti 2,5 Milyon dolar olan tedavi uygulansa bile maalesef kesin sonuç alınamayabiliyor. Bu nedenle toplumu bilgilendirmek ve hastalık taşıyıcılarını önceden tespit etmek çok önem taşıyor.  SMA hastalığının tespiti amacıyla Talasemi testi gibi evlilik öncesi belli yaştaki yetişkinler için de toplumsal tarama testinin yapılmasının, hasta sayısını ciddi oranda azaltacağını düşünüyorum”

MALİYETLİ TEDAVİ İÇİN DEVLETLER İŞBİRLİĞİ YAPMALI

SMA hastalığı için tedavinin, yaklaşık 20 ülke bilim insanlarıyla birlikte bulunduğunu anımsatan Uzm. Dr. Selahattin Menteş “SMA hastalığına tedavi bulmak için ciddi kaynak ve büyük çaba harcandı. Bu gerekçelerle tedavi maliyetinin yüksek olması hasta yakınlarını çok zor duruma bırakıyor. Her şeye karşın bilim; halkın ve hastalığın yararına kullanılmalı ve maliyetler kabul edilebilir noktalarda ve hatta ücretsiz sağlanmalıdır.  Bu çerçevede devletlerin işbirliği yaparak tedavi maliyetini düşürmesi gerekiyor. “ dedi.

YARDIM KAMPANYALARI DEVLET KONTROLÜNDE OLMALI

Hasta yakını ailelerin tedavi ücretini karşılamak amacıyla her alanda kampanyalar yürütmesinin anlaşılabilir bir durum olduğunu kaydeden Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Selahattin Menteş sözlerini şöyle tamamladı;

“Aileler çocukları için başlattıkları kampanyalarını, kent içinde ve sosyal medyada sürdürüyor. Bu çerçevede ailelerin, çocukları için afişlerle yaptığı yardım çağrıları üzücü olsa da anlaşılabilir. Umarım amaçlarına ulaşırlar. Ancak şunu da bilmemiz gerekiyor ki, iyi niyetli kampanyaların yanı sıra kötü niyetle kampanya yürütenler de olabiliyor. Bu nedenle yardım kampanyalarının Sağlık Bakanlığı veya Devletin ilgili birimleri kontrolünde şeffaf olarak yapılması bu tür kampanyalara güveni artıracaktır. Beklentimiz, tüm bireylerin eşit, ücretsiz ve ulaşılabilir sağlık hizmeti alabilmesidir. Bu konuda yapılacak tüm çalışmalar katkı vereceğimizi hatırlatıyoruz”