Emekli dernekleri üyeleri ile 60 yaş ve insanların ilgi gösterdiği konferansın açılış konuşmasını yapan Adana Tabip Odası Dr. Rıza Mete,”Uzun süredir farklı konu ve uzmanlar ile düzenlediğimiz Sağlıklı Yaşam Konferanslarında bu hafta Osteoporoz yani Kemik Erimesi konusunu ele alacağız. Dünya’da ölüme sebep olan hastalıklarda birinci sırayı Kalp Damar Hastalıkları. İkinci sırayı Kanser. Üçüncü sırada ise Osteoporoz almaktadır. Onun için önemli hastalık grubundadır. Kadınlarında Osteoporoz erkeklere göre üç kat fazladır. Erken teşhisi ve tedavisi önemlidir. Özellikle bizim ülkemizde kemik yapısını koruyacak gıdalarla beslenilmesi gerekir. Ülkemizde beslenmede en büyük yanlış çay ile birlikte yapılan kahvaltı ve yemeklerde yenilen peynir ve diğer kalsiyum içeren gıdalarından kalsiyum alamıyoruz. Çünkü çay kalsiyumu tutuyor, vücuda vermiyor. Dolayısıyla bu yanlış beslenme Osteoporoz (kemik erimesi) oluşmasına sebep olan nedenlerden önemli biridir” dedi.

Osteoporozun tanımı, nedenleri, risk faktörleri ve tedavisi hakkında bilgilerini aktaran Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Arif Akgül,” Osteoporoz düşük kemik kütlesi ve kemik mikromimari yapısının bozulması sonucu kemik kırılganlığının ve kırık olasılığının artması ile karakterize bir hastalıktır. Osteoporozun nedenleri ise Yaşlılılk, Etnik köken(beyaz ırk), Düşük vücut kitle indeksi, Annede kırık öyküsü, Geç menarş, erken menopoz, Hafif travmaya bağlı kırık öyküsü, Sigara, Alkol, Kalsiyumda fakir diyet, İlaçlar, Kronik inflamasyonla giden hastalıklardır. Osteoporoz ağrısızdır(sessiz hırsız). Srt ağrısı, boy kısalması, omurga deformiteleri, periodontal hastalıklar, kırıklar, Mikro fraktür, Ligamanlarda gerilme ve mekanik bozukluklar. El bileği ve kalça kırıkları sık karşılaşılan vakalardır” diye konuşan Akgül,”Osreoporoz da önemli 4 tedavi şekli vardır. 1- Kalsiyum (1200 mg), 2- Vitamin (800 IU), Egzersiz, 4- Medikal Tedavidir”dedi.
Akgül, Osteoporozdan Korunmada bol bol güneşe maruz kalınmalı, yeterli kalsiyum alınmalı, haftada en az üç gün 30/60 dakika düz bir zemin de yürünmeli ve aşırı kafein tüketilmemelidir. Diye konuştu. Konferansın ardından Dr. Rıza Mete, Dr. Arif Akgül’e konuşmalarında ötürü teşekkür belgesi verdi.