Adana’da yoğun bakım ve hastane yatakları her gün yeni yer açılmasına karşın tamamının dolu olduğunu belirten Uzm. Dr. Menteş, Yönetim Kurulu adına yaptığı açıklamada “Ülke genelinde alınan mevcut önlemler hasta artışını, ölümleri engellemekten uzak ve yetersizdir. Adana ülkedeki hasta artışları ve ölüm oranlarında maalesef başlarda gelmektedir. Yoğun bakım ve hastane yatakları her gün yeni yer açılmasına karşın doludur. Tüm bunlar göz önünde bulundurularak yılbaşında uygulanacak sokağa çıkma kısıtlaması 4 değil, en az 14 gün olacak şekilde uygulanmalıdır. Yaşamsal önem arz eden mesleki gruplar dışında tüm halkın bu kısıtlamaya uyması sağlanmalıdır. Bu durumdan etkilenecek esnafın, işçinin kısaca tüm kesimlerin uğrayacağı kayıplar karşılanmalı, Filyasyon ve 112 ekipleri talebe karşılık verecek şekilde güçlendirilmelidir.”

selahattin menteş

ATIL HASTANELER VE SAHRA HASTANESİ KULLANIMA AÇILMALI

“Adana özelinde atıl durumda olan Eski Numune, Eski Çukurova Devlet, Eski Göğüs Hastanesi, Askeri Hastane, Seyhan Devlet Hastanesinin eski binası ve Sahra Hastanesi tekrar açılmalıdır. Evde hasta takibinin zorluğu ve kayıpların olabileceği de düşünülerek bu hastaların öncelikle yatırılarak tedavi etme koşulları zorlanmalıdır. Açılacak Sahra Hastanesi ve faaliyete geçirilecek eski hastaneler ile bu olanak sağlanmalıdır. Adana’da kapalı durumda bulunan ve sadece kapısı açılarak bile faaliyete geçirilecek durumda olan Hekim Evi pandemide çalışan sağlıkçıların hizmetine sunulmalıdır. Filyasyon kurallarına uymayan, uyma koşulları olmayan hastalar bu yeni hastanelerde tedavileri sağlanmalıdır.”

AŞILAR GÜVENLİDİR, UYGULANMALIDIR

“Pandemide bugüne kadar 90’a yakın hekim, diş hekimi, 25 eczacı ve toplam 250’ye varan sağlık çalışanı hayatını kaybetmiştir. Yorulan, tükenen, enfekte olan ve hatta ölen sağlıkçılar düşünülerek yeni atamalar ivedilikle yapılmalıdır. Aşıların bulunması ile pandemiden kurtulma olasılığı görülmeye başlamıştır. Buna karşın toplumun en az %60-70’inin aşılanana kadar kayıpların en aza indirilmesi için köklü ve katı önlemler şarttır. Yapılan çalışmalar göstermektedir ki aşılar güvenlidir ve uygulanmalıdır. Aşılama konusunda toplumda şüphe yaratmayacak şekilde adil ve uygun davranılmalıdır. Aşı uygulama organizasyonu bugünden halka anlatılmalıdır. En iyi koşullarda ve aşılama başlasa bile bu pandeminin 2021 bahar aylarına kadar süreceği düşünülerek sıkı önlemlere devam edilmelidir. Tüm bunların ışığında daha fazla hasta ve kayıp olmaması için her türlü destek ve katkı vermeye hazırız. Lütfen artık yetkilileri çığlıklarımıza kulak vermeye çağırıyoruz.”