Adana Dişhekimleri Odası Yönetim Kurulu Üyeleri ile dişhekimlerinin katıldığı törende basın açıklaması yapan Adana Dişhekimleri Odası Başkanı Dt. Hasan Yaman,”Bugün Türkiye’de Bilimsel Dişhekimliğinin 104. Yılını kutlamaktayız. Bu süre içerisinde mesleğimize ve meslek odalarımıza hizmet edip aramızdan ayrılan çok değerli meslek büyüklerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz. Bugün ülkemizde 24 binin üzerinde dişhekimi olup, bir kısmımız kamuda, bir kısmımız üniversitelerde ve bir kısmımız da serbest olmak üzere mesleğimizi icra etmekteyiz. Hepimizin ortak hedefi insanlığa hizmet etmektir. Amacımız sağlıklı ağızlar, sağlıklı bireyler, sağlıklı bir nesil ve en nihayetinde sağlıklı bir toplumdur. Bunu yaparken temel düsturumuz insana saygı, ona tıbben en iyi hizmeti verebilme aşkıdır. Bugün, Bilimsel Dişhekimliğinin 104. Yılında, Dişhekimliği alanında bilimsel olmayan, gayri ahlaki, popülist politikalar sonucu hem hekimler hem de hastalar ciddi sıkıntılarla karşı karşıyadır. Çok zor ve sıkıntılı bir eğitimden geçerek dişhekimi olan bizleri hekim olarak değil, kendi popülist politikalarının kölesi gibi gören yaklaşımlardan dolayı sıkıntılıyız. Bu sıkıntılarımız her geçen gün artmakta ve sorunlar çözülemez hale gelmektedir. 40’ı geçen diş hekimliği fakültelerine birde ilave kontenjanlarla öğrenci almak ülkemizdeki diş hekimliğinin sorunlarını çözmez” şeklinde konuştu.

 

DİŞ TEDAVİLERİ EN İYİ ÖZELDEN VERİLİR

Devletin sağlıktan elini çekmesini arzu etmediğini belirten Dt. Yaman, “Tam tersine devlet sağlığın içinde olmalıdır. Bu sosyal devlet ilkesi gereği olarak, olması gereken bir durumdur. Ancak Sağlık Bakanlığı, daha önce de defalarca söylediğim gibi tedavi edici hizmetleri değil, koruyucu hizmetleri sunmalıdır. Yani gelecek nesillerin ağız diş sağlığını garantiye alacak hizmetleri vermelidir. Hala Türkiye Cumhuriyeti Devletinde yaşayan insanların ağız-diş sağlığı ile ilgili uzun vadeli gerçek bir program yoktur. Bugün bazı İskandinav ülkelerinde dişhekimliği fakültelerinin kapatıldığını, ülkemizde ise dişhekimliği fakülte sayısının 40’ın üzerine çıktığını söylersem eminin aradaki fark daha iyi anlaşılmış olacaktır. Tüm dünya sağlık örgütlerinde, bilimsel bir öngörü vardır. Bu öngörü diş tedavileri en iyi özelden verildiğidir. Ancak ne hikmetse bizdeki Sağlık Bakanlığı bunu görmeden, nedeni bile belli olmayan bir kinle serbest dişhekimlerini yok etmeye uğraşmaktadır. Bunun son örneği olarak Adana’da Fatma Kemal Kalp hastanesinin amaçsız, gereksiz bir şekilde diş hastanesine dönüştürülmesini gösterebiliriz. Bu dönüşüm tamamen serbest çalışan diş hekimlerini yok etmek amacını taşımaktadır. Bu hastanenin yeri yanlıştır. Gereksizdir. Gereksizliği ve yanlış bir yatırım olduğu ilerde net olarak anlaşılacaktır. Aynı zamanda devletin kaynaklarını heba edeceklerdir buradan kamuoyuna şikâyet ediyorum”

 

ÜLKEMİZDE GERİYE GİDİŞ VAR

Dt. Yaman sözlerini şöyle sürdürdü “Dişhekimliği alanında ülkemizde bir geriye gidiş vardır. Bu gidiş gün geçtikçe hızlanmaktadır. Eğer dişhekimi muayenehaneleri sürekli kapanıyor, Dişhekimliği fakültelerinin sayısı ve öğrenci kontenjanları artıyorsa, kamuda istihdam edilen dişhekimi sayısı artıyorsa halkın ağız diş sağlığında ciddi sıkıntılar var demektir. Bu sıkıntıların kaynağı bilhassa Sağlık Bakanlığı ve onun uygulamalarıdır. Bir tarafta yılların yatırımı muayenehaneler atıl vaziyete getirilirken, diğer tarafta halkımızın dişleri bozukken hala ısrarla özelden hizmet almayarak hem vatandaşı hem hekimi mağdur eden zihniyetiyettir. Bu zihniyeti şiddetle kınıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti sınırları içinde yaşayan vatandaşlarımızın diş tedavilerini özelde yaptırması için Suriye ya da Libya vatandaşı mı olması lazım. Suriye’den ya da Libya’dan getirdiğiniz insanlar kadar bu toprakların gerçek sahipleri de en iyi tedaviyi almayı hak etmektedir.
Son olarak diyorum ki; KÜLTÜR AĞIZDA BAŞLAR. KÜLTÜRÜN AĞIZDA BAŞLADIĞINI ANCAK KÜLTÜRDEN NASİBİNİ ALMIŞ İNSANLAR BİLİR” diye konuştu.