TDB Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Dt. Serdar Ak, Adana Şube Başkanı Dt. Hasan Yaman, Eğitim Komisyonu Başkanı Dr. Metin Ersoy’un da katıldığı sağlık taramasında Eğitmen Dişhekimleri İlkokul öğrencilerini tek tek muayene edip, diş fırçalama yöntemlerini anlatıp, her öğrenciye diş macunu ve diş fırçası
verdi.

 

PROJE 4 YIL SÜRECEK

Sağlık taramasından geçirilen öğrencileri yakından takip edip, titizlikle ilgilenen Adana Dişhekimleri Odası Başkanı Dt. Hasan Yaman,”Daha önce merkez de bulunan Celalettin Sayhan İlkokulu öğrencilerine böyle bir çalışma yaptık. Şimdi periferi olarak adlandırdığımız bölgede bulunan Karacaoğlan İlkokulu öğrencilerine bu çalışmayı yapıyoruz. Diş çürüklerini önleyici bir takım jeller kullanılıp, kayıtları tutulacak. Bu projede Adana ve diğer illerden gönüllü çalışan eğitmen dişhekimleri görev yapıyor. 4 yıl sürecek bu projede hekim arkadaşlarımın hiç biri para almayacaktır. Kendi işlerine, eşlerine, çocuklarına ayıracakları zamanı burada harcayarak büyük fedakarlık yapmaktadırlar. Bu uygulama Adana ile beraber Türkiye’deki 11 il’de yürütülüyor.4 yıl sonunda elde edilen bilgiler Dünya Dişhekimleri Birliğine gönderilerek istatistikî veri olarak kullanılacak” dedi.

AĞZINDA TÜM DİŞLERİ ÇÜRÜMÜŞ ÇOCUKLAR VAR

Başkan Dt. Hasan Yaman,”İnsanların ağız diş sağlığını korumak devletin görevidir. Devletin yapmadığını TDB yapıyor. Periferide yapılan bu çalışmalarda gördüklerimiz bizleri çok şaşırttı. Ağzında tüm dişleri çürümüş çocuklara rastladık, devlet buralara yani gelir durumu az olan insanların yaşadığı yerlere diş hastaneleri yapmalı koruyucu tedbirler alarak bu masum çocukların sağlığını korumalıdır. Bu yaşlarda ağzında ciddi ağız diş problemi yaşayan insanların genel sağlıklarının da korunması mümkün değildir. Bu sağlıksızlık ekonomik anlamda devlete daha pahalıya mal olmaktadır. Oysa ağız diş sağlığı özelden verilse vatandaşlar özele daha kolay ulaşacağı gibi kaliteli hizmeti de daha kolay alabileceklerdir. Tüm bu sıkıntılara rağmen bizler sosyal sorumluluk ilkesiyle hareket ettiğimiz için devletin yapması gerekeni oda olarak bizler ve dişhekimi meslektaşlarım yapmakta, belli yaşlardaki çocuklarımızın ağız diş muayenelerini yaparak sağlık taramasından geçiriyoruz” şeklinde konuştu.

 

Yüreğir İlçesinde bulunan Karacaoğlan İlkokulunda Eğitmen dişhekimleri tarafından kayıtları tutulan her öğrencinin ağız diş muayeneleri yapıldı. Muayenelerin yapılmasının ardından geniş salonda bir araya getirilen öğrencilere bilgilendirme yapılarak diş fırçalama teknikleri anlatıldı.