Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından 20 – 26 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek 17. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali için geri sayım başladı. 8.3 milyon bütçeye sahip festival, ülkede ve dünyada üretilen çeşitli kısa film ve belgeseller ile uzun metraj filmleri sinemaseverlerle buluşturmaya hazırlanıyor.

7-13 Haziran tarihlerinde yapılması planlanan ve İskenderun'da 6 asker ile Gazze'ye yardım götüren gemilere İsrail askerlerinin saldırısında 9 gönüllünün şehit olması nedeniyle ertelenen festival, 20 Eylülde başlayacak. Altın Koza Film Festivalinde bu yıl uzun metrajlı film yarışmasında 10 film altın koza için yarışacak.

Festival organizasyon komitesi festival Hilton Oteli'nde düzenledikleri basın toplantısıyla, festivalin jüri üyelerini ve yarışacak filmleri açıkladı. Altın Koza AŞ'nin Genel Müdürü ve Festival Koordinatörü Ozan Aksu, bu yıl 41. yaşını kutlayan festivalin 17.'sinin gerçekleştirilecek olmasının üzücü olduğunu söyledi. Festivallerin devamlılığının önemine değinen Aksu, Altın Koza Film Festivali'nin, her yıl olduğu gibi ülkede ve dünyada üretilen uzun ve kısa metrajlı filmler ile belgeselleri sinemaseverlerle buluşturacağını aktardı. Erteleme nedeniyle ilk zamanlardaki tepkilerin ardından sinema dünyasının desteğini festivalden esirgememesinin sevindirici olduğunu aktaran Aksu, prestij olarak olmada ekonomik açıdan bazı kayıplar yaşadıkları, bunları da yapmayı düşündükleri bir takım etkinlikleri iptal ederek zararlarını en aza indirmeye çalıştıklarını dile getirdi.

Festivalin açılış filmi, yönetmenliğini Javier Rebollo'nun yaptığı Piyanosu Olmayan Kadın olacak. Festival kapsamında yapılacak çeşitli atölye çalışmaları ve söyleşiler, sinemaseverleri dünyadan ve ülkeden ünlü sinema insanlarıyla bir araya getirecek. 'Sevgi Korteji', Adana sokaklarında karnaval havası estirecek. Geleneksel Sinema Dayanışma Gecesi'nde ise ünlü sinema oyuncularıyla hayranları bir araya gelecek. Okullar sinemada – Sinema okullarda etkinliği ile 54 ilköğretim 16 liseden toplam 20 bin öğrenci sinema salonlarına taşınacak.

Bu yılki festivalin en önemli etkinliklerinden biri 'Filistin: Barışa Hasret' konulu bölüm. Akdeniz'in barışa ve özgürlüğe hasret ülkesi Filistin'i anlatan filmlerden bir seçkinin sunulacağı bölüm, Filistinli sinemacılar tarafından anlatılan dokunaklı insan öyküleri ve başka ülkelerden duyarlı yönetmenlerin Filistin'de çektiği belgesellerden oluşuyor.

Festivalde geleneksel yaşam boyu onur ödülleri bu yıl oyuncu Müjde Ar ile ünlü sinema eleştirmeni Atilla Dorsay'a verilecek.

Festivalin yarışmalı bölümleri Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması ve Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışması'ndan oluşuyor.

Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'na bu yıl 40 film başvurdu. Ön değerlendirme kurulu tarafından 10 tanesi jüri önüne çıkmaya hak kazandı. Buna göre, Semih Kaplanoğlu'nun 'Bal', Onur Ünlü'nün 'Beş Şehir', Atıl İnaç'ın 'Büyük Oyun', Nesli Çölgeçen'in 'Denizden Gelen', Hakan Algül'ün 'Eyvah Eyvah', Selim Demirdelen'in 'Kavşak', Zeki Demirkubuz'un 'Kıskanmak', Levent Semerci'nin 'Nefes: Vatan Sağolsun', Melik Saraçoğlu ile Hakkı Kurtuluş'un 'Orada' ve Ümit Ünal'ın 'Ses' isimli filmleri yarışacak.

Yarışmada Senarist ve Yönetmen Işıl Özgentürk'ün başkanlığını yapacağı jüri üyeleri şu isimlerden oluşuyor: Yazar Buket Uzuner, Görüntü Yönetmeni Erdal Kahraman, Sinema Yazarı Erkan Aktuğ, Oyuncu Fikret Kuşkan, Oyuncu Görkem Yeltan ve Müzisyen Selim Atakan.

Yarışma kapsamında En iyi Türk filmi seçilen esere 250 bin lira ödlü verilirken diğer bu alanda toplam 450 bin lira ödül dağıtılacak.

Öğrenimlerine iletişim ve güzel sanatlar fakülteleri, sinema ve televizyon bölümlerinde devam eden lisans öğrencilerinin başvurabildiği 'Öğrenci Filmleri Yarışması' ve Akdeniz havzasında yer alan ülkelerin yönetmenlerinin katılabildiği 'Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışması', festival kapsamında yapılacak diğer yarışmalar olacak.

Kendine has üslubu ile sadece Avrupa sinemasının değil, dünya sinemasının yaşayan en önemli isimlerinden biri olarak kabul edilen Yunan yönetmen Theo Angelopoulos, 17. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nin 'Onur Konuğu' olarak Adana'da olacak.