007 James Bond serinin 25'inci filminin Türkiye'yle ilgili ilk 15 dakikalık bölümü için, Almanlar tarafından iki uçurum arasına yapılıp 1912 yılında hizmete açılan 172 metre uzunluğunda 99 metre yüksekliğindeki köprünün yanı sıra İstanbul'da Ayasofya ile Fethiye'de de çekimler gerçekleştirilecek.

Daniel Craig de gelecek

Mekanları hazırlayan prodüksiyon ekibinin, şubat ve mart ayında çekimlere başlayacağı belirtildi. Varda Köprüsü'nde yapılacak çekimlerin filmde 10 dakika gösterileceği, çekimlere filmin başrol oyuncusu Daniel Craig'in de katılacağı öğrenildi. Toplam 200 kişiden oluşan ve Türkiye'de ocak ayından itibaren 3 ay kalacağı aktarılan prodüksiyon ekibinin Varda Köprüsü, Sultan Ahmet Meydanı ile Ayasofya'da çekim yapmak için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Ulaştırma Bakanlığı'ndan gerekli izinleri aldıkları da kaydedildi.

Köprü dünyaya tanıtılacak

Bugüne kadar fotoğrafçıların ilgi odağı olan ve çok sayıda reklam filmi çekilen Varda Köprüsü'nün yapım öyküsünden çok etkilendikleri öğrenilen yapım ekibinin, köprünün tüm dünyada tanınması için yakın plan çekim yapacakları ve köprüye ilişkin filmde bilgi verileceği de bildirildi. Filmin yapımcıları Barbara Brocolli ve Michael Wilson'un, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile İstanbul'da yaptıkları görüşmede, bu konuda bilgi verdikleri de öğrenildi.

24 film çekildi

Ian Fleming tarafından romanları için 1952'de yaratılan hayali bir İngiliz ajan karakteri olan 007 James Bond'un öyküleri, 1964'ten sonra Kingley Amis, John Pearson, John Gardner, Raymond Benson ve Charlie Higson tarafından yazıldı. Bugüne kadar bu öykülerden 24 James Bond filmi çekildi. Filmlerde James Bond karakterine bugüne kadar Sean Connery, George Lazenby, Roger Moore, Timothy Dalton, Pierce Brosnan ve Daniel Craig hayat verdi. Seri filmler, özellikle aksiyon sahneleriyle büyük ilgi çekti.

Varda Köprüsü Osmanlı - Alman eseri

1888 yılında Osmanlı Hükümdarı 2'nci Abdulhamit ile Alman İmparatoru Kaiser Willhem tarafından imzalanan sözleşmeyle İstanbul Haydarpaşa'dan Bağdat-Halep-Şam'a kadar demiryolu ağı kurulması öngörüldü. Bu proje kapsamında Almanlar tarafından, Adana'nın Karaisalı İlçesi'ne bağlı Hacıkırı Köyü'nde yapılan Varda Demiryolu Köprüsü'ne 'Hacıkırı' ve 'Koca Köprü' de deniliyor. Köprünün yapımına 1907 yılında başlanmış ve 1912 yılında hizmete açılmış. Adana'ya, karayolu ile Karaisalı üzerinden 64, demiryolu ile 63 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Toplam 4 ayak üzerine kurulu ve 172 metre uzunluğundaki köprü, çelik kafes, taş örme tekniği ile yapılmış. Yerden orta ayak yüksekliği 99 metre olan ve uçurum üzerine kurulan köprünün yapımı sırasında çok sayıda kişinin düşüp öldüğü söyleniyor.