ABD’de bilim insanları Satürn’ün halkalarıyla ilgili bir araştırmanın sonuçlarını paylaştı… Cassini görevinin uçuş verilerini ve elde edilen detayları inceleyen Massachusetts Teknoloji Enstitüsü ve California Santa Cruz Üniversitesi’nde görevli bilim insanları bu halkaların sebebinin bir ay olabileceğini açıkladı.


Verileri inceleyen bilim insanları, “Satürn’ün halkaları, Satürn’e ait bir ayın ölümüyle oluşmuş olabilir” dedi. Bilim insanları ve astrofizikçiler Satürn’ün halkalarının geçmişte bu kadar belirgin olmadığını açıklarken, 100 ve 200 milyon yıl önce Satürn’ün bir ayının Satürn’ün yerçekiminden uzaklaştığını ve bu halkalara sebebiyet verdiğini duyurdu.

Bilim insanları Chrysalis adını verdikleri ayın ve diğer ayların da milyarlarca yıl boyunca gezegenin yörüngesinde bulunduğunu açıkladı. Bilim dergisi Science’ta yayınlanan araştırma ve senaryoya ulaşmak için bilim insanları Cassini’den elde edilen çekim güçlerini ve verilerini mercek altına aldı. Eğer Satürn’ün halkalarının sebebi bu çıkarsa, bu halkaların neden bu kadar genç olduğu da anlaşılmış olacak.

Bilim insanları, “Chrysalis ile Satürn’ün yakınlaşması Chrysalis’in parçalanmasına sebep olmuş olabilir. Eğer Chrysalis’in yoğunluklu olarak donmuş su olduğunu düşünürsek, Satürn’ün halkalarının bunlardan oluştuğunu söyleyebiliriz” açıklamasını yaptı.