Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, deprem için ‘Özel İletişim Vergisi’ adı altında vatandaştan toplanan 35 milyar doların hesabını sordu.

İçişleri Bakanlığı’na bağlı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) 2021 yılı bütçesi üzerine Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) CHP grubu adına konuşan Jeoloji Yüksek Mühendisi Dr. Şevkin, “35 milyar doları ne yaptınız? Neden bu parayı insanların can ve mal güvenliği için harcamadınız? Oy uğruna yaptığınız imar aflarıyla vatandaştan topladığınız 23,5 milyar lirayı neden riskli binaların güçlendirilmesine harcamadınız?” diye sordu.

“80 BİNE YAKIN BAĞIMSIZ BİNA HASARLI”

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun da bulunduğu genel kuruldaki konuşmasında iktidarın 18 yılda Türkiye’yi getirdiği durumu da özetleyen Dr. Şevkin, “Kentlerimiz doğa kaynaklı risklere karşı güvencesiz. Ekonomi dipte, işsizlik tavanda, vatandaş enkaz altında, gazeteciler mapusta, düşünceler prangada, tencere kaynamıyor ocakta, ama sizin kafanız halâ kumda. İlk seçimde gidicisiniz haberiniz ola” dedi.

İktidarın, dünyanın Türkiye’yi kıskandığını iddia ettiğini ancak halâ 1959 yılında, yani insanlığın aya çıkmasından 10 yıl önce çıkarılmış 7269 sayılı Afet Yasası’nın yürürlükte olduğuna dikkat çeken Dr. Şevkin, “Üzerinden tam 61 yıl geçmiş; insanlık Mars’a yolculuk yapıyor, ülke nüfusu 3 katına çıkmış.  Afetlere ilişkin bütün bilimsel ve teknik yaklaşım değişmiş ama siz bu yasayı değiştirmemişsiniz. İşinize gelince, Kamu İhale Kanunu’nda 191 kez değişiklik yaparsınız ama Marmara depreminde 17 bin 480, 2000 yılından bugüne  bin 119 canımızı kaybetmişiz, 80 bine yakın bağımsız bina hasarlı. 40 milyar dolar maddi kayıp var! Umurunuzda değil. 1999 depreminin üzerinden 21 yıl geçmiş. Ne yaptınız?” sorusunu yöneltti.

“DAHA KAÇ VATANDAŞIMIZ ÖLECEK?”

Sadece Ocak ayından bu güne doğal afetler nedeniyle 240 vatandaşın hayatını kaybettiğine dikkat çeken Dr. Şevkin, şunları söyledi:

“Doğa bize daha ne kadar ders verecek ve siz bundan ne zaman ders alacaksınız?  Buradan bir kez daha soruyoruz: Deprem için ‘Özel İletişim Vergisi’ adı altında topladığınız 35 Milyar Doları ne yaptınız? Neden bu parayı insanların can ve mal güvenliği için harcamadınız? Oy uğruna yaptığınız imar aflarıyla vatandaştan topladığınız 23,5 milyar lirayı neden riskli binaların güçlendirilmesine harcamadınız? Anayasa’nın 43. maddesine göre ovaların korunması gerekirken, İzmir’de binlerce binanın hasar gördüğü ovaya, Giresun’da taşkın alanına, heyelanlı bölgelere ısrarla yeniden yapı yapmaya devam ediyorsunuz. Defalarca anlattık, kanun teklifi verdik. İçişleri Bakanı ‘Fay Yasası’ üzerine çalışmalar yapılacağını belirtmesine rağmen halen hiçbir gelişme olmadı.  Bu yasanın çıkması için daha kaç vatandaşımızın ölmesi gerekiyor? Neden herhangi bir ülkede yaşanan depremlerde insanların burnu dahi kanamazken, benim ülkemde hayatlar kararıyor?

“TEKNİK KADROLAR GÖREVE GETİRİLMİYOR”

Neden ülkemizin bir ‘Afet Riski Azaltma Planı’ yok? Neden, Deprem toplanma alanları, imar rantı uğruna yok ediliyor?   Neden kentleri seferberlik ilan ederek yeniden dönüştürecek, çağdaş, güvenli, yaşanabilir yapıya kavuşturabilecek teknik kadroları liyakat esasıyla göreve getirmiyorsunuz?  Neden kamuda; jeoloji, jeofizik, inşaat, maden, makine, ziraat, çevre mühendislerini, mimarları, şehir plancılarını atamıyorsunuz?  160 bin öğretmen bekliyor, 60 bin öğretmeni neden atamıyorsunuz? 18 yılda Türkiye’yi getirdiğiniz durum ortada. Kentlerimiz doğa kaynaklı risklere karşı güvencesiz. Ekonomi dipte, işsizlik tavanda, vatandaş enkaz altında, gazeteciler mapusta, düşünceler prangada, tencere kaynamıyor ocakta, ama sizin kafanız hâlâ kumda… İlk seçimde gidicisiniz haberiniz ola…