Merkezi hükümetin Adana'ya yaptığı yatırımları anlatan Milletveki,li  Doğru, şöyle konuştu:

“Bugün, Gazi Meclisimizde ülkemiz ekonomisi adına çok değerli bir kanun teklifini görüşüyoruz. AK Parti Hükümetleri olarak, üretime değer vermeye, ve bu doğrultuda adımlar atmaya devam ediyoruz. KOVİD-19 Pandemisi nedeniyle, dünyada yaşanan kaynak tedirginliği, üretim güvenliğinin ve sürekliliğinin önemini bir kez daha ortaya çıkartmıştır. İnşallah kanunlaştıracağımız bu yasa teklifi ile, yaşanması muhtemel sorunların önüne geçilecek, deyim yerindeyse üretime omuz verilmiş olacaktır. Yeni kanunun önünü açtığı bu uygulama ile, Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi bölgesi ile, Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde zaten yükselişte olan ülke grafiğimize ivme kazandıracak, bu sayede üretime duyulan güveni de arttırmış olacağız. Gazi Meclisimizden geçecek olan bu kanun teklifi, Seçim Bölgem, Tarımın ve üretimin Başkenti olan Adana’mız için büyük bir öneme sahiptir.
Küreselleşmenin etkisi ile, bir yandan, dünya üzerinde su ürünleri üretim faaliyetleri için kullanılan alanlar daralmakta, bir yandan da insanların kaliteli su ürünlerine olan ihtiyaçları artmaktadır. Bu doğrultuda, dünya genelinde tarımsal faaliyetler ile, su ürünleri üretiminin çeşitlendirilmesi ve arttırılması gerekliliği ortaya çıkmıştır. Bu ihtiyacın giderilmesine yönelik, daha küçük alanda daha fazla üretim yapmayı amaçlayan, “Toprak havuzlarda Su Ürünleri Yetiştiriciliği” dünya genelinde, etkin bir şekilde kullanılmaya başlanmıştır. Adana’mız, 163 kilometre kıyı şeridine sahip olup, 5 adet lagün, 10 Baraj gölü ve 29 adet göletten oluşmaktadır. İlimizin, 36 adet su ürünleri yetiştiriciliği yapan tesisinin yıllık üretim kapasitesi, 4 BİN 100 ton dur. 2018 yılı verilerine göre, ilimizde avcılık ve yetiştiricilik yolu ile, elde edilen su ürünleri üretimi, 8 BİN ton olarak gerçekleşmiştir. Adana’mızda, Dünyaya örnek teşkil edecek bir çalışma başlatılmış olup,  Karataş İlçemizde, Tarıma Dayalı İhtisas Su Ürünleri Organize Sanayi Bölgesi kurulacaktır. Su Ürünleri Organize Sanayi Bölgesi, Karataş İlçesi Adalı Mahallesinde bulunan verimsiz ve bataklık alanlardan oluşan, toplam 6 BİN 500 da mera alanında planlanmıştır. Proje ile, insan eli altında kontrollü olarak, toprak havuzlarda tarla balıkçılığı yapılarak, atıl olan bu alanlar değerlendirilecektir. Bu sayede Ülke ve bölge ekonomisine katkı sağlanacaktır. En az 250’si Su ürünleri Mühendisi olmak üzere, Yaklaşık 3.000 kişiye istihdam sağlanacaktır.”

“ADANAMIZA 2,5 MİLYAR TL KATMA DEĞER”

Proje sayesinde bataklık alanların değerlendirileceğine vurgu yapan Doğru, proje ile ilgili ayrıntılı bilgiler verdi. Su ürünleri ihracatının destekleneceğini ifade eden Doğru, şunları söyledi: “Proje ile su ürünleri ihracatımızda önemli artışlar gerçekleştirilecek, ve su ürünleri işleme tesisleri ile soğuk hava depoları kurulacaktır. Tam kapasite ile çalıştığında, yıllık 35 BİN Ton üretim ile yaklaşık 2 BUÇUK Milyar TL katma değer oluşturulacaktır. Su Ürünleri Organize Sanayi Bölgesi’nde Çipura ve levrek başta olmak üzere karides, kerevit, sazan, tilapya, kefal, akvaryum balıkları, pangalsus ve bunun gibi türler yetiştirilecektir. Karataş İlçesi Adalı mahallesinde kurulacak olan Su Ürünleri Organize Sanayi Bölgesi alanının, yaklaşık YÜZDE 60’ını yani, 3 BİN 810 dekarını, toprak havuzlar oluşturacaktır. İşletme bazında her bir tesisin büyüklüğü en az, 25 da alana sahip olacaktır. Organize Sanayi Bölgesinde kurulacak olan 254 adet tesis başı, yıllık 135 ton su ürünleri üretimi yapılacaktır.
Su ürünleri Organize Sanayi Bölgesinde su kaynağı olarak, Akdeniz, Ceyhan Nehri ve artezyen kuyu sularından yararlanılacaktır. Zira her işletmede, 27 litre bölü saniye su kullanılacaktır. Kurulması planlanan bölgede yapılan ön inceleme çalışmaları sonucunda alınan su örneklerinin, analiz rapor değerleri, su ürünleri yetiştiricilik kriterleri açısından uygun olduğu tespit edilmiştir. Sonuçta, kurulması planlanan Adana Su Ürünleri Organize Sanayi Bölgesi’nde, rekabet şartlarıyla baş edebilir nitelikte, uygun ve kaliteli su ürünleri temini için toprak havuzlarda su ürünleri yetiştiriciliği ile sanayi entegrasyonu geliştirilecektir. Böylece, gelişen bu sektör sayesinde, birçok kademede çalışma imkânlarının tesis edilmesi, bölge, kent ve ülke ekonomisine katkı sağlanması, Adana’nın, Avrupa ve Orta Doğu ülkeleri için, su ürünleri sağlayıcı üretim üssü haline getirilmesi hedefi doğrultusunda, böyle bir projenin faydalı olacağı muhakkaktır.

“SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZA ŞÜKRANLARIMIZI ARZ EDİYORUZ”

AK Parti Hükümetleri’nin üretime verdiği önemi dile getiren Doğru, Cunhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir Pakdemirli’ye ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a teşekkür etti. Üretimi ne pahasına olursa olsun destekleyeceklerinin altını çizen Doğru, konuşmasını şöyle tamamladı: “Hükümetimiz, ne pahasına olursa olsun, üretimi desteklemeye devam edecektir. Dünyanın içerisinden geçmekte olduğu bu zorlu süreçte dahi, devletimizin tüm kaynakları üretim için seferber edilmiştir. Bu ve bundan önceki projeler, vatandaşlarımızın ihtiyaç ve talepleri doğrultusunda şekillenmiş, ve yine vatandaşlarımızın menfaatleri doğrultusunda hayata geçmiştir, bu durum bundan sonra da aynı şekilde devam edecektir. AK Parti Hükümetleri olarak, Üretimi teşvik etmek ve üreticimizi desteklemek adına, hiçbir konuda elimizi taşın altına koymaktan çekinmiyor, ve aynı kararlılık ile yolumuza devam ediyoruz. Şunu çok iyi biliyoruz ki; Toprak, Devletin temelidir. Dört Bir yanından bereket fışkıran her karış toprağımızı, en verimli şekilde değerlendiriyoruz. Sözlerime son verirken, böylesine faydalı bir projenin Adana’mıza kazandırılmasındaki en büyük payın sahibi olan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, şahsım ve Adana’lı hemşehrilerim adına şükranlarımı arz ediyor, Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Bekir Pakdemirli ve Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Murat Kurum’a gayretli çalışmalarından dolayı hassaten teşekkür ediyorum.”