Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), 2018 Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınavın sonuçlarında Adana 81 il içinde sondan 20’nci sırada yer aldı. Bu başarısız tablonun Adana’da vahim bir gerçeği ortaya koyduğunu belirten CHP Grup Yönetim Kurulu Üyesi ve Adana Milletvekili Orhan Sümer, başarısızlığın mimarlarının bakanlık ve liyakatsiz yöneticiler olduğunu söyledi.

MEB, bu yıl ilki gerçekleştirilen 2018 LGS kapsamındaki merkezi sınavın sonuçlarına göre öğrencilerin performansını içeren değerlendirme raporu hazırladı. Söz konusu rapor, Adana’nın eğitimdeki son duruma ilişkin önemli verileri ortaya koydu. Rapora göre, Adana 81 il arasındaki başarı ortalamasında 61’inci sırada yer aldı. Bir başka deyişle sondan 20'nci sırada kendine yer buldu.

TBMM’DE DİKKAT ÇEKTİ

CHP Grup Yönetim Kurulu Üyesi Sümer, TBMM’deki bütçe görüşmeleri sırasında söz alarak eğitimdeki “vahim” tabloya dikkat çekti. “Tamamen siyasi referanslara göre şekillenen, liyakat dışı atamaların ilimizde eğitimi getirdiği sonuç ne yazık ki budur” diyen Sümer, Milli Eğitim Bakanı’na “Hükûmete yakınlığıyla bilinen ve yönetici olarak atanan kişilerin bu başarısızlıkta hiç mi payı yoktur” diye sordu.

4+4+4 SİSTEMİ ÇÖKTÜ

LGS’de ortaya çıkan tablonun, 4+4+4 eğitim sisteminin çöktüğünün net fotoğrafı olduğunu vurgulayan Sümer, “Öğretmen de öğrenci de veli de mutsuzdur. Bu başarısızlığın mimarı, ne yazık ki Bakanlık ve liyakatsiz yöneticilerdir. Başarısız olan siyasiler ve yöneticiler mutlaka hesap vermelidir”

2017-2018 eğitim öğretim yılında 8’inci sınıftan toplam 1 milyon 192 bin 799 öğrenci mezun oldu. 2 Haziran'da LGS kapsamında yapılan merkezi sınava 1 milyon 9 bin 260 öğrenci başvurdu, bu öğrencilerin 971 bin 657'si sınava katıldı.