Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, 1.2 milyar lira toplam borcu ve aylık 20-25 milyon lira taksit ödemesi nedeniyle doğmamış çocukları bile borçlandıran Adana Hafif Raylı Sistem Projesi’nin (AHRSP) Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na devredilmesi gerektiğini vurguladı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın 2021 yılı bütçe görüşmelerinde söz alan Dr. Şevkin, Bakan Adil Karaismailoğlu’nun karşısında defalarca söz verilmiş olmasına rağmen bakanlıkça devralınmayan, halk arasında metro olarak bilinen hafif raylı sistemin Adanalıların sırtında tam anlamıyla bir kambur oluşturduğunu söyledi.

SÖZÜNÜZÜ YERİNE GETİRİN!

Türkiye ekonomisine büyük katma değer üreten, tarım ve sanayi kültürüyle yoğrulmuş 2,5 milyon nüfusa sahip Adana’nın ne yazık ki yıllardan bu yana Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından istediği yatırımları alamadığını söyleyen Dr. Şevkin, Cumhurbaşkanı ve eski başbakanların söz vermesine rağmen sistemin devri ve 2. etabın tamamlanmasına yönelik Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın herhangi bir girişimde bulunmadığına dikkat çekti.
Yapım sözleşmesi 1996 yılında imzalanan ve tam 14 yıl sonra seferlerine başlayabilen ve 535 milyon dolara mal olan 13,5 kilometrelik Adana metrosunun ne yazık ki yapım aşamasında, fizibiliteden yoksun, beton bloklarla örülmüş, kenti Çin Seddi gibi ikiye ayıran bir görüntüye sahip olduğunu dile getiren Dr. Şevkin, “Bugünün Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve bürokratları tüm ekonomik zorluklara karşın hizmet mücadelesini aralıksız sürdürürken bir de geçmişten kalan borçları ödemek zorunda kalıyor” diye konuştu.

AYLIK ÖDEMESİ 25 MİLYON LİRAYA KADAR ÇIKIYOR

Adana metrosunun toplam borcunun 1,2 milyar lira olduğunu, belediyenin her ay 20-25 milyon lira metro borcu ödemek zorunda kaldığını vurgulayan Dr. Şevkin, kur farkı nedeniyle 1,2 milyar liralık toplam borçta eksilme yaşanmadığına işaret etti.
Özellikle son dönemde yaklaşık 20 milyon lira olumsuz kur farkı da doğduğunu söyleyen CHP’li Dr. Şevkin, Karaismailoğlu’na yaptığı çağrıda, “Bu borcun söz verildiği üzere Bakanlığınız tarafından üstlenilmesi ve hastaneler bölgesi, stadyum, okullar, üniversiteler, yerleşim yerleri gözetilerek hazırlanan, Cumhurbaşkanı kararı başvurusu yapılabilmesi için fizibilite etütleri teknik ve mali açıdan güncellenerek Bakanlığa ikinci kez sunulan Akıncılar-Üniversite-Stadyum 2'nci etap 11,5 kilometrelik hafif raylı sistem hattına ilişkin proje, Bakanlığınızdan finansal destek beklemektedir” dedi.

KARATAŞ YOLU; ÖLÜM YOLU OLDU?

Ayrıca, Adana için büyük önem taşıyan ve "ölüm yolu" olarak adlandırılan Adana-Karataş yolunun 20 yıldır tamamlanamadığına dikkat çeken Dr. Şevkin, Bakan Karaismailoğlu’na, “Adanalıların Yumurtalık ilçesiyle birlikte denize açılan kapısı olan Karataş yolu kesin olarak hangi tarihte bitecek?” sorusunu yöneltti.

ÇUKUROVA BÖLGESEL HAVALİMANI YERİNE ŞAKİRPAŞA HAVALİMANI

2013 yılından bu yana inşaat aşamasından öteye geçmeyen Çukurova Bölgesel Havalimanı ihalelerinin de ya ertelendiğini ya da iptal edildiğini belirten Dr. Şevkin, şunları söyledi:
“Temeli 2013 yılında atılan 2016 yılı Mart ayında bitirileceği belirtilen Çukurova Bölgesel Havalimanında 2020 yılının sonlarına gelinen süreçte tam bir keşmekeş ve kaos hâli sürüyor. Türkiye tarımına, ekonomisine Adana'ya da Mersin'e de yedi yıldır zarar veren bu havalimanını yapmak yerine, Adana Şakirpaşa Havalimanı’nı genişletmeyi neden düşünmüyorsunuz? Adanalılar konumu nedeniyle dünyanın en stratejik öneme sahip ve kâr eden sayılı havalimanlarından biri olan Adana Şakirpaşa Havalimanı'nın genişletilmesini bekliyor. Şakirpaşa Havalimanı genişletme çalışmasıyla ilgili bir plan ya da programınız var mı Sayın Bakan?” dedi.

TREN SEFERLERİ NE ZAMAN BAŞLAYACAK?
FERİBOT SEFERLERİ GERÇEKLEŞECEK Mİ?

Adana'dan diğer illere tren seferlerinin de iptal edildiğine işaret eden Dr. Şevkin, “Aylardır tren seferi yapılamıyor. Özellikle iş için yanı başındaki Mersin'e ve diğer il ve ilçelere trenle gidilemiyor, tren seferleri ne zaman başlayacak?” diye sordu.
Deniz yolu ulaşımıyla, feribot seferleri için İskenderun, Yumurtalık, Karataş, Mersin hattında feribot seferleri düzenlenebileceğine vurgu yapan Dr. Şevkin, kamuda liyakatli atamaların gerçekleştirilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.