Atatürk Parkı’nda düzenlenen resmi törenin ardından CHP Adana İl Örgütü’nün düzenlediği anma etkinliğine il yöneticileri, ilçe başkanları ve yönetimleri, kadın ve gençlik kolları başkanları ve yönetimleri, meclis üyeleri, partililer, sivil toplum ve demokratik kitle örgütlerinin temsilcileri ile yurttaşlar katıldı. İl Başkanı Mehmet Çelebi, İl Gençlik Kolları Başkanı Mete Çelebi ve İl Kadın Kolları yöneticisi Ahnaz Çetiner Atatürk Anıtı’na çelenk sunduktan sonra, saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı söylendi.

KISITLAMALAR ENGEL OLAMAYACAK

İl Başkanı Mehmet Çelebi, ulusal bayramlara getirilen kısıtlamaların, Atatürk’ü anma etkinliklerine de getirildiğini belirterek, “Tüm engellemelere karşın halkımızla birlikte ulusal bayramlarımızı nasıl ki coşkuyla kutluyorsak, yüreğimizde yaşattığımız Önderimiz Atatürk’ü de düzenlediğimiz etkinliklerde sevgiyle, saygıyla anmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

ATATÜRK HALKINI ÇOK SEVDİ, HALKINA İNANDI VE GÜVENDİ

Atatürk’ün yaşamında en çok halkını sevdiğini, halkının bağımsızlığına ve özgürlüğüne ömrünü adadığını vurgulayan Çelebi, “Esaret altına alınmak istenen halkının, bağımsızlığına ve özgürlüğüne ancak kendi iradesi, azmi ve kararlılığıyla kavuşabileceğine inandı Atatürk.  Bu düşünce Atatürk’ün 10 Kasım 1918’de Adana Garından İstanbul’a giderken zihninde oluşmuştu. 13 Kasım 1918’de İstanbul Boğazı’nda işgalci savaş gemilerini gördüğünde de ‘Geldikleri gibi giderler’ diyerek bu inancını ifade etmiştir. Bu düşüncesini 15 Mart 1923’te Adana’ya geldiğinde ‘Bende bu vekayiin ilk hissi teşebbüsü bu memlekette, güzel Adana’da vücut bulmuştur’ diyerek anlatmıştır. Halkı da O’nun sevgisini, saygısını, güvenini hiç boşa çıkarmadı. Atatürk’ün önderliğinde verdiğimiz Ulusal Kurtuluş Mücadelesini kazandık ve ulusumuz bağımsızlığına, özgürlüğüne kavuştu” şeklinde konuştu.

HER ALANDA TAM BAĞIMSIZLIK İÇİN MÜCADELE ETTİ

Atatürk’ün, askeri, siyasi, ekonomik göstergelerini çok iyi değerlendirip, geleceği görebilen bir lider olduğunun altını çizen Çelebi, “Atatürk kazanılan askeri mücadelenin tam bağımsızlık için yeterli olmayacağını, kurtuluş mücadelesini başlatmadan önce görmüş, kurtuluş mücadelesi sonrasını da o dönemde planlamaya başlamıştı. Atatürk, kazanılan Kurtuluş Mücadelesiyle, ülkemizi ve ulusumuzu uçurumun kıyısından çekip çıkarmış, emperyalizme diz çöktürüp halkına özgürlüğünü ve bağımsızlığını kazandırmış, Cumhuriyeti kurup, halkını kulluktan kurtarmış, özgür yurttaşlar yapmıştır. Atatürk, ülkemizin askeri, siyasi, hukuki, ekonomik ve kültürel bağımsızlığını sağlamak için çağdaşlaşma yolunda büyük devrimler gerçekleştirmiştir. Başlattığı uygarlık savaşında çok kısa bir zaman diliminde, birçok alanda o dönemin en çağdaş uygarlıklarının daha ilerisinde toplumsal, siyasal atılımlar gerçekleştirilmiştir” ifadelerini kullandı.

MAZLUM HALKLARA BAĞIMSIZLIK VE ÖZGÜRLÜK İLHAMI VERDİ

Atatürk’ün, ulusa yaptığı önderlik ve kazandırdıklarıyla birçok mazlum halklara bağımsızlık ve özgürlük için ilham verdiğini, çağdaşlaşma bilinçlerine kaynak olduğunu kaydeden Çelebi, Hindistan Bağımsızlık Savaşı’nın lideri Gandi’nin "Mustafa Kemal İngilizleri yenene kadar Tanrı İngiliz zannediyordum” sözünün bu ilhamın en somut örneği olduğunu söyledi.

EVRENSEL ETKİYE SAHİP DÜNYA LİDERİ

Atatürk’ün bu özelliğiyle evrensel bir güce ve etkiye sahip gerçek bir dünya lideri olduğunu dile getiren Çelebi, şöyle devam etti:

“Bağımsız bir ülkede, özgür bireyler olarak yaşayabilmeyi,  ulusal egemenliği, kadın-erkek eşitliğini, ülkemizdeki bilimsel ve teknolojik çalışmaları, kullandığımız Türkçe'mize uygun alfabeyi, kültür, sanat, sporda elde ettiğimiz başarıları, sahip olduğumuz demiryollarını, fabrikaları ve daha nicelerini, yani bugün Türkiye'de çağdaş uygarlık adına gördüğümüz her şeyi Atatürk'e borçluyuz. O’nun fikirleri ve devrimleri ışığında uygarlık savaşını da mutlaka kazanacağız. O’nun kurup emanet ettiği laik, demokratik Cumhuriyeti 100.yılında gerçek demokrasiyle taçlandırıp, sonsuza dek yaşatacağız. Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ü, aramızdan ayrılışının 82.yılında sevgiyle, saygıyla, özlemle ve rahmetle anıyoruz.”