Milletvekili Erdinç, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bütçesinin komisyon görüşmelerinde; Önümüzdeki yıllarda Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi bölgelerinin illerin tarımsal potansiyelleri göz önüne alınarak kurulacağını, Adana’nın da mutlaka bu projelerden faydalanması ve Adana’ya da tarım potansiyeli çerçevesinde Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulması gerektiğini belirtti.

 

Erdinç, Çukurova ovasının sadece Türkiye’nin değil dünyanın da önemli tarım ovalarından biri olduğunu ifade ederek, Çukurova’nın ve Adana’nın da bu hususta önemle değerlendirilmesi gerektiğini düşündüğünü söyledi.

 

ADANA’YA TARIMSAL LİMAN ŞART

 

Milletvekili Erdinç komisyonda yaptığı konuşmada, “Bildiğiniz gibi, Adana ilimizde liman olarak petrole dayalı bir BOTAŞ Limanı ve bir gübre fabrikasına ait bir liman bulunmakta, bunun haricinde bir liman söz konusu değil, tabii balıkçılıkla ilgili limanlar hariç. Ürün ihracatı yönünden Adana tarımsal ürün yönünden ciddi oranda bir ihracata sahip, bu ürünleri ihraç ederken de liman olarak özellikle Hatay ve Mersin limanlarını kullanmak durumunda kalıyor. Biliyorsunuz partimizin ortaya koyduğu bir hedef var, 2023 hedefi. Bu 2023 hedefi içerisinde tarımsal ürünlerin üretim, ihracat miktarını 40 milyar dolara kadar çıkarma gibi bir hedefimiz var. Bu hedef içerisinde Adana’mız da ciddi bir paya sahip olacak. Adanalı üreticilerin özellikle nakliye ve insan iş gücünden kaynaklanan maliyetler ile zaman kayıpları da dikkate alınarak Adana’ya Tarımsal Limanın şart olduğunu belirtmek isterim. Çiftçimizin Hatay ve Mersin limanlarını kullanmak yerine, Adana’mızın Karataş ilçesinde tarıma dayalı, tarım ve hayvancılık ürünlerinin giriş-çıkış yapacağı Adana Milletvekilimiz ve komisyon üyemiz Necdet Ünüvar ve Adana Gıda tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüz ile birlikte yürüttüğümüz uluslararası bir liman projemiz var. İnşallah bu proje ile Adana Karataş’ta bir tarım limanı hayata geçmesi Adana için elzemdir. Çiftçilerimiz hem zamandan, hem de iş gücünden kazanacak yeni tarımsal sanayi faaliyetleri de artacak, dolayısı ile istihdam da artacaktır” dedi.

 

ÇUKUROVA’DA DA ÜRÜN DESTEKLİ TARIM HAVZASI MODELİNE GEÇİLMELİ

 

Erdinç’in komisyonda yaptığı açıklamada üzerinde durduğu diğer bir konu ise dünyanın ve Türkiye’nin en önemli ovalarından biri olan Çukurova’da yaşanan tarımsal sorunlar oldu.

Erdinç bu minvalde oluşturulması düşünülen Tarım Havzaları projesi ile ilgili olarak: “Bakanlığımızın tarımsal desteklemelerinin tarım havzaları modeli kapsamında belirlenen bölgeler ve ürünler itibarıyla uygulanacağı yönünde bir çalışma yürütülüyor. Bu çalışma ülkemiz tarımının geliştirilmesi ve istenen seviyeye ulaştırılması bakımından çok önemli bir durum. Günümüzde ürün bazlı tarımsal desteklemeler tüm Türkiye’de eşit şekilde uygulanmakta. Tabii bunun da getirdiği çeşitli sıkıntılar var. Adana tarımsal anlamda en önemli illerden biri, yılda ortalama üç ürün yetiştirilebiliyor ama genelde çiftçilerimiz ürünleri yetiştirirken tarımsal desteği olan kolay ürünleri yetiştirme yönünde bir çaba içerisindeler. Tabii, bu da çoğu zaman talepten fazla bir ürünün ortaya çıkmasını doğuruyor ve bu da ürünlerin istenen gelirde, istenen seviyede satılmasını, değerlendirilmesini de engelliyor. Tabii, havza bazlı modele inşallah geçildiğinde bu sorunların ortadan kalkacağını düşünüyoruz ama bunları değerlendirirken illerin ve ilçelerin iklim ve coğrafi yapılarının da dikkatle değerlendirilmesi gerektiğinin düşünüyorum. Zira Adana’mızda ve ilçeler arasında dört mevsimin aynı anda yaşanabildiği bir durum söz konusu. Dolayısıyla, havza modeli çalışmaları değerlendirirken bu şekilde bir çalışma yapılırsa daha faydalı sonuçlar doğuracağına inanıyorum.”

 

ADANA’YA MODERN SERALAR KURULMALI

 

Milletvekili Erdinç, konuşmanın son bölümünde ise Adana’da seracılık faaliyetlerine değindi.  Seraların Adana’da genellikle alçak tünel şeklinde yapıldığını ifade ederek, iklim ve coğrafi şartlar göz önüne alındığında, Adana’da da modern seralar kurulması halinde ülke ekonomisine büyük katkılar sağlayacağını söyledi.

Erdinç, “Çukurova bölgesinin iklim şartlarının uygunluğu, güneşlenme gün sayısının fazla olması, girdi maliyetlerindeki avantajlar, pazar avantajları ve üretim devamlılığı gibi faktörler dikkate alındığında, Adana’da iç ve dış pazara yönelik modern seraların kurulması yönünde Bakanlığımızın desteklemesi veya öncülük etmesi yönünde bir çalışmaya da ihtiyaç var. Adana’mız Antalya’ya bakıldığında seracılığa daha uygun şartlar barındırmaktadır. Ancak Antalya’nın yüzde biri kadar bile seracılık faaliyeti bulunmamaktadır.  Bakanlığımızın öncülüğünde ve destekleriyle Adana’mızda Türkiye sera tarımında önemli bir noktaya gelecektir” şeklinde konuştu.