Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Adana Milletvekili Yılmaz Tankut, yedi ile yedi yeni devlet üniversitesi kurulması kararında Adana’nın dışarıda tutulmasına tepki gösterirken, AKP Adana milletvekillerini de göreve çağırdı.
İŞTE 7 İL İŞTE ADANA
Meclis Genel Kurulu’nda görüşülen karara ilişkin partisi adına söz alan Tankut, yeni üniversite açılacak illerin belirlenmesinde hakkaniyet ölçüsünün kaçtığını söyledi. Tankut, 16 üniversitenin bulunduğu Ankara’da 290 bin kişiye 1 üniversite, yakında 40 üniversiteye sahip olacak İstanbul’da 325 bin kişiye 1, yeni kurulacak üniversitelerle birlikte İzmir’de 552 bin, Konya’da 500 bin, Erzurum’da 400 bin, Kayseri’de 400 bin ve Bursa’da ise 1 milyon 250 bin kişiye bir üniversite düştüğüne, diğer yandan 2 milyon nüfuslu Adana’da ise sadece bir üniversitesinin bulunduğuna dikkat çekti.
AKP’Lİ VEKİLLERE ÇAĞRI
Tankut, “Rakamlara bakıldığında bazı illere fazlasıyla pozitif ayrımcılık yapıldığı, Adana’ya ise fazlasıyla negatif bir ayrımcılık yapıldığı net olarak görülmektedir” dedi. Adana’da 4 yıldır vakıf üniversitesi kurulması için gerekli olan arsa tahsisi konusunda Maliye Bakanlığı’nın çıkardığı engelleri ve bu engellerin kaldırılması için bizzat kendisinin verdiği çabaları hatırlatan Tankut, AKP Adana milletvekillerine de seslendi: “Sizler iktidar partisinin Adana Milletvekilleri olarak, bu problemler yoğun bir şekilde yaşanırken, Adana kamuoyunun önüne çıkamadınız. Ancak ne zaman ki bu sorun çözüm sürecine girmeye başladı, işte o zaman basının karşısına geçip Adanalıya halen henüz gerçekleşmemiş olan ‘üniversite müjdesini’ verdiniz.”
İŞTE MİKROFON, SUSMAYIN!
MHP Milletvekili Yılmaz Tankut şöyle devam etti:
“Şimdi yine, kurulması planlanan devlet üniversiteleri konusunda, Adana iktidar tarafından dikkate alınmamaktadır. AKP Adana milletvekili olan arkadaşlarımız sessiz kalmakta ve Adana’nın hakkını savunmamaktadırlar. Buradan çağrıda bulunuyorum: İşte Meclis, işte kürsü, işte mikrofon. Susmayınız geliniz, bu haksızlığa karşı olduğunuzu samimi olarak ilan ediniz. Adanalı hemşerilerimiz de, biz de sizleri alkışlayalım”.
Bu arada, yine Tankut’un sorusu üzerine cevap veren Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’nun “Adana Ticaret Odasının girişimlerinden haberdarız. Fakat henüz Yükseköğretim Kuruluna bu üniversitenin kuruluşuna ilişkin yasal bir başvuru yapılmamıştır.” demesi dikkat çekti.