Adana’ya büyük yük olan metro sorununu ısrarla Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) gündeme getirmeye devam eden Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, Maliye Bakanı Naci Ağbal nezdinde hükümeti bir kez daha göreve çağırdı.

Milletvekili seçildiği 2015 yılından bu yana çeşitli defalar mecliste sorunu gündeme taşıyan, geçtiğimiz yıllardaki konuşmalarında 2016 ve 2017 yılı bütçesinde Adana metrosunun Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na devir işlemlerinin de yer almasını gerektiğini vurgulayan Tümer, TBMM’de yine Adana metrosunu konuştu.

TBMM’de gündem dışı söz alan Tümer, hükümet adına soruları yanıtlamak üzere mecliste bulunan Bakan Ağbal’a yönelik konuşmasında Adanalılara büyük bir yük olan metro ile ilgili verilen sözlerin yerine getirilmesini istedi.


“BELEDİYE GELİRİNİN YÜZDE 40’I METROYA GİDİYOR”

Yapımına 1996 yılında başlanan ve 2010 yılı Mayıs ayında resmi açılışı gerçekleştirilen 535 milyon dolar maliyetli Adana metrosunun rantabl çalışmadığını dile getiren Tümer, şunları söyledi:

“Adana Büyükşehir Belediyesi’nin gelirlerinin yüzde 40'ı metro borcuna kesilmektedir. Sayın Cumhurbaşkanı ve sayın Başbakan’ın daha önceki konuşmalarında Adanalıya büyük külfet oluşturan metronun bakanlığa devredileceğine yönelik beyanları olmasına rağmen devir işlemi bir türlü gerçekleşmemiş, metronun ikinci etap çalışmalarına da bir türlü başlanamamıştır.

Öte yandan Ankara'da AKM-Gar-Kızılay metro hattı, İstanbul'da Yenikapı-İncirli, İncirli-Sefaköy metro hattı ve Antalya'da Meydan-Havaalanı-EXPO tramvay hattının proje ve yapım çalışmalarının Bakanlar Kurulu kararıyla Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca üstlenildiği bilinmektedir. Adanalıların da metro kamburundan kurtulması için hükümetinizin bir çalışması olacak mıdır?”

BAKAN AĞBAL NE DEDİ?

Tümer’in konuşmasının ardından yanıt veren Maliye Bakanı Naci Ağbal ise, “Ben onu temenni olarak değerlendiriyorum, siz de zaten öyle dediniz. Adana metrosuyla ilgili ifade ettiğiniz konular Ulaştırma Bakanlığı tarafından mutlaka dikkate alınacaktır” diye konuştu.