Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Türkiye’nin deprem ve afetler nedeniyle büyük yara almasına karşın 15 yıldan bu yana ‘Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü’ mezunlarının hiçbir kurumda istihdam imkanı bulamadığına dikkat çekti.

AFET EĞİTİM YILI İLAN EDİLDİ AMA…

2021 yılının ‘Afet Eğitim Yılı’ ilan edilmesine rağmen ‘Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü’nden mezun olan gençlerin işsizlik kıskacında kaldığını belirten Dr. Şevkin, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yanıtlandırılması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) soru önergesi sundu.

ALANININ TEK LİSANSİYERLERİ…

Alanının tek lisansiyeri olan bölüm mezunlarının gerek sağlık alanında gerekse afet yönetimi alanında uzmanlaşmış kadrolar olduğuna dikkat çeken Dr. Şevkin, stajlarını 112 Acil Yardım, İtfaiye, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) gibi kurumlarda tamamlayan mezunlara istihdam alanı açılması gerektiğini söyledi.

ATAMA YAPILACAK MI?

Dr. Şevkin, tüm bu nedenlerle İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yazılı olarak yanıtlandırılması istemiyle meclise şu soruları yöneltti:
“Türkiye’de afet yönetimi hangi meslek gruplarından mezunlar tarafından yapılmaktadır? Dört yıl boyunca eğitim almış kişiler yerine kurumlar arası geçiş ile personel açığının kapatılmaya çalışıldığı doğru mudur? Afet Eğitim Yılı ilan edilmesine rağmen bütünleşik afet yönetim sisteminin dört evresinin uygulanması konusunda eğitim almış olanlar neden AFAD bünyesinde istihdam edilmiyor? 2021 yılında Bakanlığınıza bağlı birimlerde görevlendirilmek üzere Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü mezunlarına istihdam imkanı sunulacak mıdır? İstihdam imkanı sunulacaksa kaç kişilik kontenjan ayrılacaktır?”