Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Adana İl Başkanı Mustafa Kebude, ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nde Ermeni Soykırımı karar tasarısının kabul edilmesini şiddetle kınadığını belirterek, “Türkiye tehdit ve baskılara boyun eğmeyecek” dedi.

AK Parti Adana İl Başkanı Mustafa Kebude, yaptığı açıklamada, Ermeni Soykırımı tasarısının kabul edilmesine yönelik kararın Türk milleti nezdinde hiçbir itibarı olmadığına söyledi. Türkiye’nin tehditle, baskıyla hiçbir zaman inanmadığı bir şeyi asla kabul etmeyeceğini vurgulayan Kebude, kararın, Türkiye'nin bölgedeki barışçı çabalarına ve Kafkaslarda istikrarın tesis edilmesi için verdiği uğraşlara balta vuracağına işaret ederek, “Türk milletini işlemediği bir suçla itham eden bu tasarıyı şiddetle kınıyorum. Bu tasarıyı destekleyenler tarihi gerçekleri göz ardı ederek siyasi saik ve kaygılarla hareket ederek, son derece haksız ve yanlış bir tutum sergilemişlerdir” dedi.

Tasarının, 1915 olaylarına ilişkin olarak içerdiği somut hataların yanı sıra, tamamen tek yanlı ve önyargılı bir biçimde hazırlandığını ifade eden Kebude, Ermenistan ile Türkiye arasında konu ile ilgili olarak ortak tarih çalışması yapılması gerektiğini hatırlattı ve siyasetçiler üzerinden konuşmak yerine arşivlerin paylaşılması gerektiğini söyledi. Siyasetçilerin, tarihçilerin alanına yönelik müdahalelerinin olumsuz etkiler yaratacağının göz ardı edilmemesi gerektiğini vurgulayan Kebude, “Kararın ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nde kabul edilmesinin arzu edilmeyen sonuçlara yol açacağı kesindir. Bu kararın Türkiye-ABD ilişkilerini ve Türkiye-Ermenistan ilişkilerini bu derece etkileyebilecek bir hassasiyette olması, konunun siyasetçilere bırakılmaması gerektiğini ortaya koymaktadır. Karar, stratejik vizyon eksikliğine işaret etmektedir. ABD hükümetinin bundan sonraki süreçte daha dikkatli davranması bekliyoruz” diye konuştu