Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Meclis'teki bütçe görüşmesinde elinde bir tabloyla kürsüye çıkarak buğday, arpa ve mısır maliyetleri ve satış fiyatlarını çarpıttı. Bakan Pakdemirli'nin Meclis kürsüsünde gerçekleri çarpıtıp yalan veriler paylaştığını söyleyen CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, "Bakan Pakdemirli bu tabloda çiftçinin arpa maliyetini 1.85 lira, satış fiyatını da 2.36 lira olarak gösteriyor. Bu gerçek değildir. TMO bu sezon arpa taban fiyatını 1.75 lira olarak açıkladı. Aynı bakan buğdayın satış fiyatını da 2.50 olarak gösterdi. Oysa geniş bir bölgede buğday 2.25 liradan alındı. Maliyetleri ise hep düşük tutmuşlar. Arpa maliyeti 2 lirayı, buğday maliyeti ise 2.20 lirayı aşmıştı bu sezon. Bu algı oyunudur, göz boyamadır, gerçekleri saptırmaktır" diye konuştu.

"GERÇEKLERİ ÇARPITMAYIN"

Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli'nin Meclis'teki konuşmasında "19 yılda 396 milyar lira reel tarımsal destek ödedik. Desteklerimiz 2017'den bu yana tam 2 misli arttı" diye konuştuğunu hatırlatan Ayhan Barut, "Bu söylediği tutarın tamamı tarımsal destek de değil üstelik. İçinde dolaylı destekler de var. Üstelik 2006 yılında çıkarılan 5488 sayılı Tarım Kanunun 21. maddesi, 'Bütçeden ayrılacak kaynak, gayrisafi millî hasılanın yüzde birinden az olamaz' deniyor. Buna rağmen bugüne kadar çiftçiye ödenmeyen destek miktarı 276 milyar 454 milyon liraya ulaştı. Maliyetler misliyle artarken hani desteklerdeki artış? Gerçekleri saklamayın!" şeklinde konuştu.

"KRİZ GELİYOR, BAKAN ALGI PEŞİNDE"

AKP döneminde Türkiye'nin 19 yılda 70 milyon ton buğday ithal edip dışarıya 20 milyar dolar ödediğini ifade eden Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Bu para yerli çiftçiye verilmedi, ithalata gitti. 2002 yılında AKP iktidara geldiğinde buğday ithalatı için 150 milyon dolar ödeniyordu, sadece geçen yıl için 10 milyon ton buğday ithalatına 2.5 milyar dolar ödediler. Bu sene çiftçinin elinden tonu 2 bin 250 liraya buğday aldılar ama dışarıdan tonu 5 bin lirayı bulacak şekilde buğday ithal ettiler. Çiftçi gübre fiyatı fırladığı için bu sene gübresiz ekim yaptı. Verim ve kalite kaybı çok olacak. İnsanlar ekmek alamayacak! Çünkü ekmek üretecek buğday olmayacak. Gıda krizi kapıda. Çözüm üretmesi gereken bakan, yalanlara sarılmış durumda! Yalan söylemeyin, halkı aldatmayın, işinizi yapın Sayın Bakan! Tarıma ve Üreticiye destek verin!"