CHP Adana Milletvekili ve Milli Savunma Komisyonu Üyesi Ali Demirçalı, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’dan YAŞ’tan sonra TSK’daki General-Amiral sayısındaki azalma, istifa, firar ve intihar olayları ile 9 ayda TSK’daki 70 bin personel azalmasını TBMM gündemine taşıdı. Milli Savunma Bakanı İsmet Yüksel’e 6 soru yönelten ve yazılı yanıtlamasını isteyen Demirçalı, “TSK bünyesinde yaşananları araştırmak için yapılan herhangi bir çalışma var mıdır?” diye sordu.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz tarafından yazılı yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi veren CHP Adana Milletvekili Ali Demirçalı, “Genelkurmay Başkanlığı, Aralık 2012 itibarıyla personel mevcudunu kamuoyuna duyurdu. Açıklanan rakamlar, TSK’nın personel mevcudunda büyük bir azalma olduğu, Mart 2012 itibarıyla 714 bin olan personel sayısının 9 ayda 70 bin azalarak 644 bine düştüğü gözlenmektedir.” dedi.

Demirçalı, Yüksek Askeri Şura toplantısının ardından, 353 olarak açıklanan General-Amiral mevcudunun, Aralık 2012'de 348 olarak duyurulduğunu, Ağustos Şura'sından sonra 5 General-Amiral’in istifa ya da emekliliğini istediğinin anlaşıldığını ifade etti. Demirçalı, terörle mücadelede etkin görev yapan uzman çavuş sayısında da son 1 yıl içerisinde büyük düşüşler yaşandığını, TSK, tarihinde ilk kez bu kadar ani ve yoğun ayrılma ve istifa talebinin ortaya çıkmasının da “neler oluyor?” sorusunu gündeme getirdiğini kaydetti.

MİLLİ SAVUNMA BAKANINA 6 SORU

CHP Adana Milletvekili Ali Demirçalı’nın Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’dan yazılı yanıtlanmasını istediği 6 soru şöyle:

“1-2012 Ağustos Şura’sından sonra, TSK’dan ayrılmış(emekli olmuş) 5 komutanın isimleri nedir?,bağlı oldukları kuvvet komutanlıkları hangileridir ?

2-TSK’da 2009 yılından bugüne istifa eden,General/Amiral,Subay,Astsubay,Uzman Erbaş sayıları nedir?Bağlı oldukları Kuvvet Komutanlıkları hangileridir.

3-Son 5 yıl içerisinde TSK’dan firar eden Subay sayısı ve bağlı oldukları komutanlıklar hangileridir?

4-TSK’dan son 1 yıl içerisinde ayrılmış, istifa etmiş Uzman Erbaş sayısı kaçtır?

5-Çeşitli dava ve soruşturmalarda çok sayıda muvazzaf ve emekli TSK personeli tutuklu yargılanmaktadır.TSK’daki asker sayısındaki azalmada yaşanan bu yoğun tutuklamaların etkisi olduğunu düşünüyor musunuz?

6-Milli Savunma Bakanlığı olarak, TSK bünyesinde yaşanan bu istifaları araştırmak için yapılan herhangi bir çalışma var mıdır?”