CHP Çukurova İlçe Örgütü’nce düzenlenen etkinlikte, Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Çukurova “Ölümünün 73. Yılında Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’e ve Cumhuriyet’e Saldırılar” konulu konferans verdi. Prof. Çukurova, 1950’li yıllarla, AKP iktidarı dönemindeki benzerlikleri çarpıcı örneklerle anlattı ve Anayasadaki Devrim Kanunları’nın uygulanmadığını hatırlattı.

Toplantıya CHP İl Başkanı Zeydan Karalar, Çukurova İlçe Başkanı Mehmet Çelebi ve çok sayıda partili katıldı. Prof.Çukurova, CHP Çukurova İlçe Örgütü’nde gerçekleştirilen toplantıda konuşmasına 1950-1958 arasında Milliyet Gazetesi’nden derlediği başlıklardan oluşan slayt gösterisiyle başladı. Prof. Çukurova, o dönemden başlayan saldırıların aralıksız günümüze kadar geldiğini söyledi. Prof. Çukurova saldırılardan örnekler verdi: “Son dönemde Erzurum’u ayağa kaldıran bir olay yaşandı. Atatürk’ün heykelini kırdılar. Yanındaki Kazım Karabekir heykeline dokunmadılar ama Atatürk heykelini kırdılar. İzmir Atatürk Stadı’nda oynanan Göztepe-Tepecik Belediyespor karşılaşmasında pankart krizi yaşandı ve siyasi simge olduğu gerekçesiyle Atatürk posterleri stada alınmadı. Buna benzer bir durumu 8-10 yıl önce de yaşadık. ADD’nin Ankara’daki yürüyüşlerinde Atatürk’ün kalpaklı posterleri valilik tarafından yasaklanmıştı. Avrupa Birliği ilerleme raporlarında sürekli Atatürk’ün posterlerinin kaldırılması yönünde tavsiyelerde bulunuluyor. Bursa’da oynanan Türkiye-Ermenistan maçında Atatürk posterleri stada sokulmadı. Televizyonlarda izliyoruz, uyum bahanesiyle Atatürk’ü Koruma Kanunu’nun kaldırılması sürekli gündeme geliyor. Muğla Üniversitesi Beden Eğitimi Yüksek Okulu’nun kantininde bulunan Atatürk’le ilgili malzeme kaldırıldı. Yeni Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Ergun Özbudun, bundan önceki Anasaya çalışmalarında, Atatürk ilke ve devrimlerinin tamamının bulunmadığı bir Anayasa taslağı hazırlamıştı. 2007’de ilköğretim 8. sınıf kitaplarından Atatürk’ün nutku kaldırıldı.Tepkiler nedeniyle yeniden kondu. Atilla Yayla adında bir profesör panelde Atatürk kelimesinin ilerlemeden çok gericiliği ifade ettiğini söyledi. Ordu’daki bir hutbede Malazgirt Savaşı şehitlerine yer verilirken, Atatürk’ün adı anılmadı vs, vs… Böyle yüzlerce örnek sayılabilir. Zaten benzer örnekler 1950’den beri var.” 50’li yıllar karşı devrim sürecinin başladığı ve Kemalizmin ortadan kaldırılmak istendiği günler.”

DEVRİM KANUNLARI ANAYASADA VAR AMA UYGULANMIYOR

1982 Anayasasında, şu anda da yürürlükte olan 8 maddelik Devrim Kanunları bulunduğunu hatırlatan Prof. Çukurova şunları söyledi: “1982’den sonra TDK, Türkçeyi dışlayan, Osmanlıcaya ağırlık veren bir kuruma dönüştü. Hem Türk Tarih Kurumu, Hem Türk Dil Kurumu hükümete bağlandı, başına da sorumlu bakan atandı. Atamaları hükümet yapıyor. Atatürk’ün vasiyetine rağmen. Atatürk mal varlığının bir kısmını bu iki kuruma araştırma yapması için bağışlamıştı. Devrim Kanunları şu anda anayasamızda var ve çok ciddi suçlar işlendiğini biliyoruz Türkiye’de. Bir ülkede yasa varsa hukukun üstünlüğü söz konusudur. Karşı çıkanlar cezalandırılmalıdır. Tevhid-i Tedrisat şu anda uygulanıyor mu? Eğitimde fırsat eşitliği var mı? Yok. Ama Devrim Kanunları Yasalarına göre olması gerek. Şapka Kanunu uygulanıyor mu? Yok. Lakap ve Unvanlar, rahatça kullanılıyor. Tekke, zaviye, türbeler… Hepsi açık. Uluslararası rakamlar… Değişmedi, bu da bir kazanım. Latin harfleri… Değişmedi. Değişebilir mi? Hiçbir fikrim yok. Bazı kisvelerin giyilemeyeceği hakkında kanun var, İstanbul’a gidin birçok semtte rahat rahat giyildiğini görürsünüz. Resmi Nikah… Şu anda televizyonlarda artık imam nikahının nasıl olduğunu tartışmaya başladık. Olmalık mı, olmamalı mı diye… Bunun içinde resmi nikah kıydırmamış bir sürü milletvekili var. 1961 Anayasasının 153.maddesi, 1982 Anayasasının da 174.maddesi Devrim Kanunlarını içerir. Devrim Kanunlarının şu anda işlemediğini biliyoruz.”