Cumhuriyet Halk Partisi Anayasa Komisyonu Başkanı Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Süheyl Batum, Gazeteci Yazar Ümit Zileli ve Sanatçı Rutkay Aziz, CHP İl Binası’nda, bini aşkın partilinin katılımıyla gerçekleşen toplantıda ülke gündemine ilişkin çarpıcı açıklamalar yaptı.

CHP İl Başkanı Zeydan Karalar; Batum, Zileli ve Aziz’in Adana’da partililer ve basın mensuplarıyla buluşmasından duyduğunu memnuniyeti dile getirerek, Sanatçı Rutkay Aziz’in, Altın Portakal Film Festivali’nde yaptığı konuşmadan alıntılar yaptı. Toplantıya Ümit Zileli’nin AKP için söylediği “Geldikleri gibi giderler” yorumu damgasını vurdu.

Karalar’ın sunumunun ardından sözü Prof. Dr. Süheyl Batum aldı. Prof. Batum, DHA muhabirlerinin Van’da enkaz altında kalıp hayatlarını kaybetmeleri nedeniyle duyduğu üzüntüyü bildirerek başladığı konuşmasında Adana’nın kültürü, ekonomisi, referandum mücadelesi, bereketli topraklarıyla çok önemli bir il olduğunu belirterek, gerçek aydınlar, gerçek gazeteciler ve gerçek sanatçılar olarak bir araya gelme zorunluluğu yaşanan günlerden geçildiğini kaydetti. Türkiye’nin çok zor bir dönem yaşadığını söyleyen Prof. Batum, Ak Parti iktidarının, tıpkı Yeltsin, Sarkozy, Berlusconi, Timoşenko gibi liderlerin iktidara geldiği ülkeleri de kapsayan büyük bir planın parçası olarak Türkiye’de yönetimi ele geçirdiğini anlattı. Prof Batum, “Ümit Zileli gibi belli sayıda gazeteci gerçekleri haykırdığında, ‘Ergenekoncu olarak suçlanıp, Silivriye’ye gitmekten korkmuyor musun?’ deniliyor. Rutkay Aziz gibi sanatçılar doğruları söylediğinde, aynı endişe dolu sözleri duymak zorunda kalıyor. İşçinin, memurun, öğrencinin, çiftçinin güvencesi yok. Van’da yaşanan depremle ilgili 3 bakanın açıklamaları, halkla adeta alay eder cinstendi. Başbakan, ülkedeki çürük binaların yıkılacağını söylediğinde basın onu göklere çıkardı. Oysa sadece uzaydan gelmiş bir başbakanın bu tür bir söylemine şaşırılır ve övgüler dizilir. Terör çocuklarımızın hayatına mal olmaya devam ediyor. Üstelik 7 askerin şehit olduğu bir saldırıyı PKK’nın yapmadığı iddiasını, Başbakan yardımcısı Bülent  Arınç televizyon televizyon dolaşıp iddia etti. Türkiye’yi eşkıyaya mahkum etmeyeceğiz. Bunun için buradayız” dedi.

Sanatçı Rutkay Aziz ise konuşmasına İsmet İnönü’nün, “Namuslular da en az namussuzlar kadar cesur olmalıdır” sözüyle başladı. Parasız , çağdaş eğitim isteğiyle pankart açan öğrencilerin hapse atılmasına değinen Rutkay Aziz, “Türkiye’de gençler son 5-10 yıldır dünyayı ve ülkeyi sorgulayarak geliyorlar. Bilinçli, cesur gençler yetiştiğini görmek bizi ülkemiz adına umutlandırıyor. En doğal haklarını dile getirdikleri için bazılarının hapiste olması çok üzücü. Ataması yapılmayan 23 öğretmenin intihar ettiğini biliyoruz. 300 bin öğretmen arkadaş atama bekliyor. Türkiye’de 30 yıldır süren bir savaş var. Barış bekliyoruz ama ülkemiz sürekli büyüyen bir mezarlık haline geldi. Mustafa Kemal’in ilkelerine uymak, onurlu, namuslu, gerçekleri dile getiren vatandaş olmak suç olarak görülür oldu. Ben diyorum ki; bu suçu işlemeye devam edelim!” şeklinde konuştu.

Gazeteci Yazar Ümit Zileli de Türkiye’de Ergenekon Davasının bir sirke dönüştüğünü ifade ederek şunları söyledi. “Türkiye’de adaletin gücü yok, gücün adaleti var. O zaman bu faşizmdir. Öyleyse faşizme direnmek gerek. Demokratik şekilde hak arama talebinde bulundukları için içeriye giren  öğrenciler, üzerlerinde sopa kırılan işçiler var. Van’da hükümeti protesto eden depremzedeler biber gazı ve copla dağıtıldı. Tüm bunlar için direnmeliyiz. Direnirsek tarih yüzümüze güler. Aksi halde tarih yüzümüze tükürür.” AKP ile ilgili bir değerlendirme yapan Zileli, “Geldikleri gibi giderler” dedi.