Söz konusu meslek gruplarının tarımın en önemli paydaşları olduğuna dikkat çeken Barut, ülke tarımının gelişmesi ve batan ekonominin düzelmesi için daha önce verilen atama sözünün yerine getirilmesini, bu büyük yanlıştan dönülmesini istedi. 

"MESLEKTAŞLARIMIZ ÜVEY EVLAT MI?"

CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, söz verilmesine karşın kamuya atanamayan ziraat, gıda, su ürünleri mühendisi, veteriner hekim, tekniker ve teknisyenlerin sesi oldu. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 2019 yılı için sadece bin 200 orman mühendisi, 2 bin 700 orman muhafaza memuru, 800 memur ve 300 şoför istihdamı için duyuru yapmasını eleştiren Barut, "Yaklaşık 2 yıldır söz verildiği halde 10 bin 551 ziraat, gıda ve su ürünü mühendisi, veteriner hekim, tekniker ve teknisyenlerin ataması niye yapılmıyor? Tarımınn en önemli paydaşları olan bu meslek gruplarındaki insanlarımız üvey evlat mı? Derhal atama istiyoruz" dedi. 

"ÜRETİM VE KALKINMA İÇİN KAMUYA ATAMA İSTİYORUZ"

Derin bir ekonomik kriz yaşayan Türkiye'de işçisinden esnafına, sanayicisinden çiftçisine, emeklisinden memuruna dek herkesin büyük bir çıkmaza girdiğini anlatan Ayhan Barut, şöyle konuştu:

"Esnafımız siftahsız dükkan kapatırken, asırlık firmalar iflasa sürüklenirken, milyonlarca insanımız işsizliğe mahkum edilirken, mazot, gübre, tohum, sulama bedelleri, elekrtik ve zirai ilaç fiyatları almış başını gitmişken, üretici üretemez, ürettiğinden para kazanamaz ve yurttaşlarımız da tüketemez hale gelmişken biz asla susmayız. Ülkemizi yangın yerine çeviren bu acı tabloyu ancak daha çok üretimle ve daha iş alanları yaratarak tersine çevirebiliriz. Burada tarım sektörü çok önem taşıyor. Çünkü Ulu Önderimiz Atatürk'ün de dediği gibi, 'Milli ekonominin temeli ziraattir.' Bu nedenle daha çok üretim ve üretenin yüzünün gülmesi için, ulusal bir tarım politikasına ihtiyacımız var. Acilen tarımsal üretim planının yapılması gerekiyor. Gelin tarımı içinde bulunduğu çıkmazdan el birliğiyle kurtaralım. Bunun bir yolu da tarımın en önemli paydaşları olan   ziraat, gıda ve su ürünü mühendisi, veteriner hekim, tekniker ve teknisyenlerin kamuya yeteri kadar atanmasından geçiyor. Geçmiş dönemin Tarım Bakanı Eşref Fakıbaba yaklaşık 2 yıl önce kamuya 10 bin 551 atama sözü vermişti. Söz senettir, yerine getirmemek ayıptır. Niye kamuya ziraat, gıda ve su ürünü mühendisi, veteriner hekim, tekniker ve teknisyenlerin ataması yapılmıyor? Tarımın en önemli paydaşları olan bu meslek gruplarımız  üvey evlat mı? Derhal atama istiyoruz. Bu yanlıştan bir an önce dönülmelidir."