Köy enstitülerinin kuruluş yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayınlayan CHP Adana İl Başkanı Ayhan Barut, Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde emperyalizme karşı verilen eşsiz, destansı bir mücadelenin ardından çağdaş bir medeniyet hedefiyle Cumhuriyetin kurulduğunu anımsattı. Kurucu iradesinin çağdaş medeniyet hedefine ulaşmak için yurdun tümünde aydınlanma devrimini başlattığını kaydeden Barut, Köy enstitülerinin Anadolu aydınlanmasının öncülüğünü yapan Cumhuriyet tarihinin en özgün eğitim modeli olduğunu söyledi.

“SORGULAYAN, ARAŞTIRAN, ELEŞTİREN BİR NESİL YETİŞTİRDİ”

Barut, “Çok yönlü insan yetiştirme projesi olarak da anılan köy enstitülerinde en küçük yerleşim birimi olan köylerin kalkınmasını sağlayacak donanıma sahip köy öğretmenleri yetiştirilmiştir. Köylüleri bu eğitim sürecinin içine aktif olarak katan köy enstitüleri ve o dönemin en önemli kanaat önderleri olan enstitüsü mezunu öğretmenler, yurdun dört bir yanında soran, sorgulayan, eleştiren, araştıran bir nesil yetiştirmiş, yaşayan bilgi üreten okul anlayışı hakim kılınmıştır” diye konuştu.

“EĞİTİM SİSTEMİNİN KÖY ENSTİTÜLERİNİN ANLAYIŞIYLA YAPILANDIRILMAYA İHTİYACI VAR”

Köy enstitülerinin eksikliğinin kapatıldığı günden bu yana hissedildiğini ifade eden Barut, yapboz tahtasına dönen eğitim sisteminin, günün koşullarına göre modernize edilmiş köy enstitüleri anlayışına sahip yapılanmaya ihtiyacı olduğunun altını çizdi. Barut, “Köy enstitülerinin kurulmasına öncülük eden Hasan Ali Yücel ve İsmail Hakkı Tonguç başta olmak üzere Cumhuriyetin aydınlık yüzlü yöneticilerini rahmetle, minnetle anıyor, Köy enstitülerinin kuruluşunun 77.yıldönümünü kutluyorum” ifadelerini kullandı.