Yüksek enflasyonla mücadele için tarımsal üretime daha çok destek verilmesini ve üretim maliyetlerinin düşürülmesini isteyen Ayhan Barut, elektrik ve mazottaki verginin kaldırılmasını, tohum ve fidede KDV oranlarının yüzde 1'e düşürülmesini talep etti.

"ÜRETİM PLANLAMASI YAPIN, GARANTİ VERİN"

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda söz alan CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, "Tarımda derinleşen sorunlar arşa ulaştı, iş bilmez Tarım Bakanı çözüm üreteceğine havadan sudan konuşup maval okuyor. Bu sorunların çözümü belli. Elinizi tutan yok, hemen harekete geçin! Derhal tarımsal üretim planlamasını yapın. Desteklemeleri buna göre belirleyin. Bu yıl için arz sıkıntısı yaşanabilecek stratejik tarımsal ürünlerde, fiyat ve alım garantisi uygulamasına geçin" diye konuştu.

DESTEK VE KDV ÇAĞRISI

Tarımsal üretimdeki sorunların aşılması ve çiftçinin taleplerinin karşılanması için herkesi sorumluluk duygusuyla göreve çağıran Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Önümüzdeki yıl çiftçinin kullanacağı gübre maliyetinin en az yüzde 50’sini destek olarak verin. Sebze tohumunda yüzde 8, sebze fidesindeki yüzde 18’lik KDV’yi yüzde 1’e indirin. Tarımsal sulamada kullanılan mazot ve elektrikte vergiyi kaldırın. Tarımsal üretim maliyetlerindeki vergileri düşürün! Çiftçimiz elektrik bedellerini hasattan sonra faize falan tabi olmadan ödeyebilsin. Tarımsal sulamada 2021 tarifesini bu yıl artırmayın. Tarımsal destekleri yasal düzeye yani 79 milyar liraya çıkarın."