Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak'ın görevinden geçici olarak uzaklaştırılmasının ardından geçen 6 ayda 52 müfettiş görevlendirildiği, bu sürede 7 dava açıldığı bildirildi.

Aytaç Durak, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bu kadar kısa sürede 52 müfettişin görevlendirildiği ikinci bir kurum, kuruluş ve kişinin olmadığını belirterek, "Bu kadar müfettişin görevden uzak olduğum sürede, rüşvet, zimmet, irtikap, ihaleye fesat gibi yüz kızartıcı bir suç bulamaması, benim ve kurumumun belki de Türkiye’de en dürüst ve rasyonel çalışmalarımızın en büyük göstergesi olmuştur.
 
Bugün 2 yeni mülkiye başmüfettişinin daha gelmesi ve Bakanlıkça sürenin 2 ay daha uzatılması neyi halledecektir? Olsa olsa Adanalıların hür iradesine vurulmuş zincirler sonucu belediyedeki talanın daha da artmasına sebep olacaktır" dedi.

6 aylık sürede hakkında sadece 7 dava açılabildiğini belirten Durak, "Bunun 5'i kişisel hakaretler, (biri belediye fabrikasının deneme üretim fazlası şişe sularının dağıtılması olmak üzere) ikisi de seçim yasaklarına muhalefetten açılan davalar olup görevden uzaklaştırmayı gerektirecek konular değildir" dedi.

Aytaç Durak'ın açığa alınmasından sonra 6 aylık sürede hakkında açılan davaları şöyle sıraladı:
"6. Sulh Ceza Mahkemesi: İçişleri Bakanı Beşir Atalay'a hakaret
2. Sulh Ceza Mahkemesi: Önce Adana Gazetesi dağıtımı ve Adana’nın Tanıtımı CD’sinde tarafsızlık yapılarak (298 sayılı) Seçim Yasası’na muhalefet etmek.
5. Sulh Ceza Mahkemesi: Mehmet Ali Bilici’nin basında hakaret iddiası
4. Sulh Ceza Mahkemesi: Ümit Özgümüş’ün basında hakaret iddiası
5. Sulh Ceza Mahkemesi Çatalan suyunu şişeleterek 29 Mart 2009 Mahalli İdareler Seçimleri’nde dağıtıp, seçimlerde tarafsızlık yapmak suretiyle 298 sayılı Seçim Yasası’na muhalefet etmek.
13. Asliye Ceza Mahkemesi: Mehmet Esendemir’in rüşvet kasetindeki konuşmalarının Meclis’te dinletilmesi nedeniyle haberleşme ve iletişim hürriyetine aykırı davranmak.
3. Sulh Ceza Mahkemesi: Mustafa Tuncel’in hakaret iddiası."