Matan, şikayet dilekçesinde görevinden uzaklaştırılan Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak hakkında 6 ayı aşkın bir süredir iddia edilen “zimmet, görevi kötüye kullanma, rüşvet, ihaleye fesat karıştırma” gibi suçların hiçbirinden dava açılmadığını belirterek, İçişleri Bakanı Atalay’ın yetkisini siyasi nedenlerle ve keyfi olarak kullandığını öne sürdü.
Adana Cumhuriyet Başsavcılığına dün yaptığı suç duyurusunun ardından gazetecileri bir açıklama  yapan ve 12 yıldır Büyükşehir Belediyesi’nde kadrolu işçi olan Matban, dilekçesinde Durak’ın 28 Mart 2010 tarihinde Belediye Başkanlığı görevinden geçici olarak uzaklaştırıldığını ve İçişleri Bakanı Atalay’ın soruşturma açıldığını ve yasadan doğan yetkisini kullandığı yönündeki açıklamasını anımsattı. 
Matban suçduyurusunda şu ifadelere yer verdi:
“Bugüne kadar basında okuduğum kadarıyla 50 müfettiş 6 ayı aşkın süredir zimmet, görevi kötüye kullanmak, rüşvet, ihaleye fesat karıştırmak gibi bir suçtan dava açamadı. İçişleri Bakanı 2 ay süre ile görevden uzaklaştırılma süresini 8 aya uzattı. Belli ki Bakan siyasi sebeplerle benim ve benim gibi Adanalı oy veren kişilerin siyasi iradesini hiçe saymaktadır. İddia ediyorum, Türkiye’de hangi kamu kuruluşu olursa olsun, 50’den fazla müfettiş gönderilsin ve 6 aydan fazla soruşturma yapılsın, çalışanların en az yüzde 10’u tutuklanır. Ama müfettişler hiçbir şey bulamıyor. Halkın iradesi hiçe sayılıyor. İçişleri Bakanı kendisine verilen siyasi yetkiyi siyasi nedenlerle ve keyfi kullandığı için kendisinden şikayetçiyim. Cezalandırılmasına karar verilmesini arz ederim. Kanun yolları tüketildikten sonra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurulacaktır.”
Matban önümüzdeki günlerde 10 kişinin daha suç duyurusunda bulunacağını sözlerine ekledi.