Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na soru önergesi sunan CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, "Adana'nın Yüreğir ilçesine bağlı Şehit Erkut Akbay Mahallesi, 20 Ağustos 2020 tarih ve 2848 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararı ile riskli alan ilan edilmiştir. O tarihten bu yana yaşanan gelişmeler ve belirsizlikler ise mahalle sakinlerini hem tedirgin etmekte hem de korkutmaktadır" dedi.

"VATANDAŞ ÇÖZÜM BEKLİYOR"

Mahalle sakinlerinin endişe ve taleplerini paylaşan Ayhan Barut, iktidarı göreve çağırarak şunları kaydetti:
"Mahalle sakinleri riskli alan ilanı ve kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında, mevcut evlerinin değerinden alınmamasına, kendilerine verilecek yeni evler için uzun vadede ve yüksek oranda geri ödeme yapmak zorunda kalmalarına tepki gösteriyor. Bu tepkilerini defalarca ilgili kurum ve yetkili makamlara iletmelerine karşın herhangi bir sonuç alamıyorlar. En son olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın aynı mahallede kurduğu irtibat ofisinin önüne kadar gidip eylem yapan, seslerini ve taleplerini duyurmaya çalışan vatandaşlarımız çözüm arıyor. Mahallede gerçekleştirilmeye çalışılan kentsel dönüşüm çalışmaları nedeniyle haksızlığa uğradıklarını belirten, kendileriyle görüşülmeden, istişarede bulunulmadan evlerine bir değer biçildiğini dile getiren mahalle sakinleri, yetkililerden duyarlılık bekliyor. 105 dönümlük alanda bulunan evlerinin ederinin çok altında bir bedelle kamulaştırılıp yıkılacak olmasına karşı sesini duyurmaya çalışan vatandaşlarımız mağdur edilmemeli, sesleri duyulmalı ve taleplerine kulak verilmelidir."

"PROJENİN DETAYLARI AÇIKLANACAK MI?"

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut'un önergesinde şu sorular yer aldı:
"1-  20 Ağustos 2020 tarih ve 2848 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararı ile riskli alan ilan edilen mahallede yaşama geçirilecek proje ve detayları hakkında kamuoyuna bir açıklama yapılacak mıdır?
2- Söz konusu proje kapsamında kaç yurttaşın evi yıkılacak, evleri yıkılacak yurttaşlara ne kadarlık bir kamulaştırma bedeli ödenecek?
3- Kentsel dönüşüm projesi kapsamında kaç konut/işyeri/sosyal alan ve tesis yapılacak? Yurttaşlara verilecek evler için ne kadar para alınacak?
4- Çalışma kapsamında evlerini boşaltmaları istenen yurttaşları dinlemeyi, sorunlarına çare bulmayı ve taleplerine kulak vermeyi düşünüyor musunuz?
5- Ağırlıklı olarak dar gelirli yurttaşların ikamet ettiği mahallede zor koşullarda konut sahibi olduklarını, yeniden bir borç yükü altına giremeyeceklerini belirten mahalle sakinleri ile bir araya gelmeyi planlıyor musunuz?
6- Mevcut evlerine değerinin çok altında kamulaştırma bedeli belirlendiği için mağdur edilen yurttaşlara kentsel dönüşüm projesi kapsamında verilecek evlerin fiyatının çok yüksek olduğu, yurttaşların bunu ödeme gücünün bulunmadığı yönündeki serzenişleriyle ilgili bir çalışma yapacak mısınız?"