CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, korona virüsü test ücretlerinin 250 TL’den fazla olamayacağına yönelik Sağlık Bakanlığı’nın genelgesine rağmen özel hastanelerde farklı fiyatlar uygulanmasını Meclis gündemine taşıdı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi veren Bulut, Sağlık Bakanlığı tarafından normal şartlarda belirti olması halinde vatandaşlara ücretsiz olarak korona virüsü testi uygulandığını hatırlatarak, belirti göstermeyip de hasta olma şüphesi taşıyanların özel hastanelerde test yaptırdığını kaydetti. 

GENELGEYE UYULMUYOR

Bulut, korona virüsü test ücreti ile ilgili Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından il ve ilçe müdürlüklerine gönderilen genelgede “Bütün numune alma ve test noktalarında bakanlığımızca belirlenen Kamu Sağlık Hizmet Tarifesinde belirlenen test ücreti geçerli olup Kamu Sağlık Hizmet Tarifesinde belirtilen ücret dışında herhangi bir bedel talep edilemeyecektir. Kamu Sağlık Hizmet Tarifesinde korona testi 250 lira olarak belirlendiği için genelgenin ulaştığı sağlık kuruluşlarında bundan böyle korona virüsü testi 250 lirayı geçmeyecek” denildiğine dikkat çekti.  Bulut, ancak genelgeye rağmen özel hastanelerde vatandaşlardan PCR testi için 350 TL ve 500 TL’ye kadar ücret alındığını, Bakan Koca’nın kurucusu olduğuMedipol hastanelerinde de yine PCR testi için vatandaşların 350 TL ödediğini söyledi. 

VATANDAŞ ÖZEL HASTANELERİN İNİSİYATİFİNE MAHKUM EDİLDİ

Covid 19 vakaları artınca vatandaşların hastanelere akın ettiğini, belirti göstermeyen hastaların, hastanelerde ücretsiz olarak test yaptıramayınca soluğu özel hastanelerde aldığını belirten Bulut  Sağlık Bakanlığı’nın, fahiş fiyatların önüne geçmek için yaklaşık 2 hafta önce PCR testinin 250 TL’den fazla olmayacağı yönünde bir genelge yayımladığını kaydetti.  Ancak Ankara ve İstanbul’daki özel hastaneleri telefonla ulaştığında korona virüsü testinin 350 TL ila 500 TL ‘ye yapıldığı bilgisine ulaştığını ifade eden Bulut, “Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın kurucusu olduğu Medipol hastaneleri bile genelgeye uymuyor. Medipol hastaneleri de diğer hastaneler gibi testi genelgenin aksine 350 TL’den yapıyor. Sağlık Bakanlığı, pandemi sürecinin izleyicisi haline geldi.  Bakanlık, bir denetim, kontrol mekanizması işletmediği gibi, vatandaşı da özel hastanelerin inisiyatifine mahkum ediyor” dedi.

KOCA’YA SORULAR

CHP’li Bulut, Bakan Koca’nın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:
-PCR testinin özel hastanelerde genelgede belirtilen 250 TL’den fazla olmasının gerekçesi nedir?
-PCR testini genelgedeki fiyattan fazla ücrete yapan özel hastanelere yönelik herhangi bir denetim uygulanmış mıdır?
-Denetimler sonucu herhangi bir özel hastaneye cezai yaptırım uygulanmış mıdır?
-Sağlık Bakanı olarak kurucusu olduğunuz hastanenin genelgeye uymamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
-Önergenin yanıtlandığı tarihe kadar özel hastanelerde kaç kişiye PCR testi yapılmıştır? Vatandaşlar test için ne kadar para ödemiştir?