AKP’nin kendi ihtiyacına göre Anayasa değişikliği yapmak istediğini ileri süren CHP lideri Baykal, “Hiç şüphe yok ki paket anlayışı tertibin kendisidir. Tarafsız bir cumhurbaşkanı, bir siyasi partinin tertibine alet olmaz” dedi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, CHP Sinop İl Kongresi’ne katılmak üzere Esenboğa Havalimanı’ndan hareketinden önce gazetecilerin soruları üzerine Anayasa değişiklik paketine ilişkin görüşlerini açıkladı:

KENDİ İHTİYACI İÇİN: Anayasa tüm kesimlerin bilgilendirilmesi, katkı vermesi ve mutabakatıyla değiştirilmeli. AKP iktidarının kendi ihtiyaçları ve parlamentodaki çoğunluğuna göre değişiklik için yola çıkamaz. Anayasayı bir siyasi partinin kendi iç işi gibi anlaması hatasından ülkeyi kurtarmak lazım. AKP, ’şimdi benim bazı ihtiyaçlarım var, anayasa buna engel oluyor. Madem elimde imkan var bunları değiştirivereyim, geçeyim’diyemez, dememesi lazım.

YARGIYA MÜDAHALE: Yapılmak istenen değişikliğe göre yargıyı siyasetin belirleyecek, mahkemeyi siyaset tanzim edecek. Milletvekillerini ve gerektiğinde hükümeti yargılayacak hakimler milletvekilleri tarafından seçilemeyeceği tezi toplumda da kabul görüyor ve bu noktada baskı unsuru oluştu.

TARAFSIZLIK: Bu durumu aşmak için Cumhurbaşkanı’nın seçeceği HSYK üyeleriyle etkinliğini korumaya çalışacaklar. Anayasamızın öngördüğü Cumhurbaşkanı anlayışı, tarafsızlıktır. Cumhurbaşkanı’nın bir siyasi partiye bağlantısı bulunmaması talebi biçimsel bir talepten ibaret değildir, mutlak ihtiyacı ortaya koyuyor. Cumhurbaşkanı seçiminde bu konuda gereken dikkat, özen gösterilmiştir diyemiyoruz.

BAŞTA HATA YAPILDI: Orada bulunacak insanın siyasi partilerin uzantısı görüntüsü vermemesi lazım. Olduğu içindir ki şimdi üniversite rektörleri bir siyasi partinin ihtiyaçları doğrultusunda seçiliyor. Şimdi Sayın Cumhurbaşkanı’na HSYK’ya girecek üyeleri atama yetkisi veriliyor. Cumhurbaşkanı seçiminde bir hata yaptıysanız sonra o hata sizi başka yerlerde maalesef yakalar.

GÜL’DEN BEKLENTİ: Bu anayasa değişikliği içinde demokrasinin, hukuk devletinin temel ilkelerine ciddi zarar verecek düzenlemeler var ama toplumun anlayışla karşılayacağı düzenlemeler de var. Bunların hepsinin bir paket halinde ortaya konulması, ’birini istiyorsan hepsini kabul etmek zorundasın’dayatmasının seçmene yöneltilmesi çok yanlıştır, haksızlıktır. Sayın Cumhurbaşkanı referanduma sunulacak paketin ayıklanmasına, parlamentoda desteklenecek olan düzenlemelerin referanduma çıkmadan anayasaya kazandırılmasına yönelik etkinlik sergileyebilir. Bu doğal bir beklentidir.

ALET OLMAMALI: Tarafsız bir cumhurbaşkanı bir siyasi partinin tertibine alet olmaz. Hiç şüphe yok ki paket anlayışı, tertibin kendisidir. Bir partinin ihtiyaçlarından kaynaklanmıştır. Cumhurbaşkanı’nın yanlışı görerek, gerekli etkinliği sergileyebilmesi lazım. Paketteki hangi maddelere kim nasıl oy verir bilemeyiz ama referanduma gitmeden bazı maddelerin Anayasaya kazandırılması lazım. Bu konuda da Cumhurbaşkanı’na düşen çok önemli görev var.

PARMAKLIKLAR ARDINDA

Baykal CHP Sinop kongresinde yaptığı konuşmada, CHP’nin siyasetinin temelinde “Bu memlekette namuslular en az namussuzlar kadar cesur olmalıdır” diyen İsmet İnönü’nün anlayışı olduğunu söyledi. Deniz Baykal, “Yarım papuçla gelirsin. Sonra beşer onar villalar da çoluğun çocuğunda duvarların etrafı çevrilir, yan gelir yatarsın. Artık 7 yıldızlı tatiller bile sana yetmez olur. Yok böyle şey. Türkiye’de insanlar yatağa aç girerken iktidar sahiplerinin bir eli yağda bir balda yaşamaya hakkı yok. Bırakalım aldılar helali hoş olsun. Onlarda biraz gün görsün. Çoluk çocukları biraz dünyayı görsün. Hakkıdır, yaşasın mı? diyeceğiz. Buna bir son vermenin zamanı gelmedi mi? Hep beraber inşallah” dedi. Baykal konuşmasını tamamladıktan sonra kongre salonundan ayrılarak tarihi Sinop Cezaevi’ni gezdi. Zindanları, koğuşları gezerken burada ‘Parmaklıklar Ardında’ dizisinin oyuncular ile hatıra fotoğrafı çektirdi.