İktidarın salgın döneminde vatandaşa verdiği destek devede kulak kaldı. Hükümet,  Covid-19 salgınında karşılıksız destek vermek yerine vatandaşı krediye yönlendirdi. “Vatandaşa destek veriyoruz” diye bankalardan bireysel (tüketici) kredisi kullanımı kolaylaştırıldı. Ancak vatandaş aldığı bu kredilerin borcunu ödeyemedi. İcralık oldu. Borcunu zamanında ödeyemediği için takibe alınan vatandaş sayısında patlama yaşanıyor.   

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Covid-19 salgını nedeniyle iktidarın verdiği “desteğin” önemli bir bölümünü vatandaşların bankalardan bireysel (tüketici) kredisi kullanmalarının kolaylaştırılması olduğunu anımsattı. Bu kapsamda 2020 yılının ilk yarısında bankaların vatandaşlara tüketici kredisi kullandırmasının kolaylaştırıldığını belirten Bulut, “Aradan yaklaşık bir yıl geçtikten sonra bankalar tarafından borcunu zamanında ödeyemediği için takibe alınan vatandaş sayısında patlama yaşanıyor. Bu yıl ocak-haziran döneminde 474 bin vatandaş tüketici kredisi, 222 bin vatandaş da kredi kartı borcunu ödeyemediği için bankalar tarafından takibe alınarak icraya verildi. Hem tüketici kredisi hem de kredi kartı borcu nedeniyle takibe alınanlar tek kişi sayıldığında, bu yılın ilk yarısında toplam 603 bin vatandaş bankalar tarafından icraya verildi. Geçen yıl aynı dönemde 206 bin kişi tüketici kredisi, 199 bin kişi de kredi kartı borcu yüzünden icraya verilmişti. Her iki borç için de aynı anda icraya verilenler tek kişi sayıldığında toplam 345 bin kişi takibe alınmıştı. ”

Artış yüzde 75

CHP’li Bulut, bankalar tarafından borcunu zamanında ödemediği için takibe alınanların sayısında geçen yıla göre yüzde 75 oranında artış yaşandığını vurguladı. 

İcrada 22.7 milyon dosya

Bulut, 1 Ocak- 13 Ağustos günleri arasında icra ve iflas dairelerine toplam 4 milyon 427 bin yeni dosya geldiğini, yeni gelen dosya sayısının geçen yılın aynı dönemine göre 924 bin adet arttığına da dikkat çekti. İcra dairelerinde derdest bulunan dosya sayısı ise 22 milyon 659 bin. CHP Adana Milletvekili Bulut, “İktidar Covid-19 salgınında vatandaşı yalnız bıraktı. Artan enflasyon nedeniyle geliri düştüğü için ayın sonunu getiremeyen çaresiz vatandaş, kredi kullanımına yönlendirildi. Sonuç, vatandaş icralık oldu. Gelen veriler vatandaşın borcunu ödeyemediğini gösteriyor. Kredi ile vatandaşı borçlandırmak yerine gelirini artırmak gerekiyor. İktidar ise vatandaşı her geçen gün daha da borç batağına sürüklüyor” dedi.