CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, 4447 Sayılı İşsizlik Sigortası Kanununda değişiklik yapılması için TBMM Başkanlığına Kanun Teklifi sundu.  Küresel salgının sosyal hayatın yanı sıra ekonomiyi de vurduğunu milyonlarca kişinin işsiz kaldığını kaydeden Bulut,  TÜİK'in resmi rakamlarına göre salgın öncesi yaklaşık 4.5 milyon olan işsiz sayısının 10 milyon dolayına çıktığı, bu rakamın daha da artacağını bildirdi.

VATANDAŞLAR TEMEL İHTİYAÇLARINI KARŞILAYAMIYOR

CHP’li Bulut, salgın nedeniyle ekonomik durumu kötüleşen vatandaşların büyük bölümünü geliri düşük kesimlerin oluşturduğunu, her dört vatandaştan birinin temel ihtiyaçlarını bile karşılayamadığını söyledi Bulut, “Yasa ile işten çıkarmalar yasaklanırken, çalışanı üç ay, gerekirse altı ay süreyle ücretsiz izne çıkarmanın yolu açılmıştır. Geçimini günlük kazançla sağlayan esnaf salgın önlemleri kapsamında dükkânına kilit vururken, çalışanlarına da ücretsiz izinsiz vermek durumunda kalmıştır.  65 yaş üstü grubunda olup da hâlâ çalışmakta olan yaklaşık 850 bin kişi ve 15-17 yaş grubunda olup da işi olan 550 bin dolayında genç sokağa çıkma yasağı kapsamında çalışamaz olmuştur” dedi.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNE BAŞVURU 3 MİLYONU AŞTI

İşsizlik Sigortası Fonu'na kısa çalışma ödeneği için başvuran ücretli sayısının 3 milyonu aştığını kaydeden Bulut, şöyle devam etti:
Kısa çalışma ödeneğine başvuran esnaf sayısı ise 270 bin olmuştur. Yasa hükmü uyarınca kısa çalışma ödeneğinin 6 aya kadar çıkarılmasına Cumhurbaşkanı yetkilidir. Yine Cumhurbaşkanı kısa çalışma ödeneğinin işsizlik ödeneğinden mahsup edilip edilemeyeceğine de yetkilidir. Kısa çalışma döneminde, iş sözleşmesi ücretsiz izinde olduğu gibi askıda olarak kabul edilmekte, çalışanın sigorta primleri yatırılmamaktadır.

İŞİZLİK VE YOKSULLUK ARTTI

Salgın sürecinde işsizliğin ve buna paralel olarak yoksulluğun arttığının altını çizen Bulut, “Bu durum göz önüne alındığında 6 ay kısa çalışma ödeneğinden yararlanan vatandaş, sadece 4 ay süreyle işsizlik ödeneğinden faydalanabilecektir. Kısa çalışma ödeneğinin, işsizlik ödeneğinden düşürülmesi ekonomik olarak zaten zor durumda olan, kirasını, faturalarını ödemekte, temel ihtiyaçlarını bile karşılamakta güçlük çeken vatandaşın daha çok mağdur olmasına neden olacaktır. Kısa çalışma ödeneğinin işsizlik ödeneği süresinden mahsup edilmemesi, vatandaşı bütçesine bir nebze de olsa katkı sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.