CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, yazılı bir açıklamayla Ceyhan Kızıldere’de çiftçilerin sorunlarını gündeme taşıdı. Çiftçinin en büyük sorununun özelleştirilen sular olduğunu kaydeden Bulut, 2018 yılında değiştirilen Sulama Birlikleri Kanunu’yla Sulama Birliklerinin başından çiftçilerin alındığına, atamayla gelen memurların getirildiğini hatırlattı.


ÇİFTÇİYE EK YÜK
Bu değişiklikle toprağı, girdi maliyetlerini bilen, kar hesabı gütmeden, çiftçi menfaatine göre çalışan çiftçilerin birlik dışında bırakıldığını kaydeden Bulut, “Sulama Birlikleri, “sulama suyunun rasyonel kullanımı” iddiasıyla kurulmuştu ancak suyun özelleştirilmesi için bir geçiş aşaması oldu. Sulama birlikleri aracılığıyla suyun özelleştirilmesi, girdi maliyetleriyle boğuşan, ürünü tarlada kalan çiftçiye ek bir yük getirdi. Bu uygulamayla çiftçilerimiz suyu çok pahalıya kullanıyor. Üretici su parasını ödemekte zorlanıyor ve aşırı borçlanıyor” dedi.
ÇİFTÇİ NASIL ÖDEYECEK?
Ceyhan Kızıldere Mahallesi’nde çiftçilerin Ceyhan Nehri kenarında olan tarım arazilerini şebeke uzakta olduğu için traktörleriyle pompaj yoluyla suladığını belirten Bulut, şöyle devam etti:
Devlet Su İşleri, nehirden su kullanan çiftçilerden dekar başına ücret alınması için Sulama Birliğine resmi yazı göndermiş. Çiftçimiz haklı olarak “Hem mazot harcıyoruz, hem de su parası ödüyoruz. Ürünümüz para etmiyor. Girdi maliyetlerini karşılayamıyoruz. Biz nasıl geçineceğiz.” Diyor.


GİRDİ MALİYETLERİ GIDA FİYATLARINI YÜKSELTİYOR
Bu uygulamaya son verilmesini, Sulama Birlikleri Kanunu’nun üretici lehine yeniden düzenlenmesini isteyen Bulut, gıda fiyatlarının artmasındaki en önemli sorunun girdi maliyetlerinin yüksekliği olduğunu kaydetti. 
SULAMA FİYATLARI AZALTILMALI
Çiftçinin yaşadığı zorluğun, vatandaşın sofrasındaki pahalı ürünün tepeden inmeci bir zihniyetin sonucu olduğunu belirten Bulut, sulama fiyatlarının çiftçiye güvence oluşturacak şekilde azaltılması gerektiğini bildirdi.