CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, THK uçaklarıyla ilgili iddiaları Meclis gündemine taşıdı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi veren Bulut, Türkiye’nin günlerdir yangın felaketiyle boğuştuğunu, yangınlarınon binlerce hektar ormanlık alanın yanmasına, birçok can kaybına ve insanların evsiz kalmasına sebep olduğunu bildirdi. 

THK’NIN İÇİ BOŞALTILDI

Birçok ilimizde art arda başlayan ve yeterli müdahale edilemediği için bir türlü önlenemeyen orman yangınları karşısında iktidarın gösterdiği zafiyetin, Türkiye’nin artık yönetilemediğinin açık bir göstergesi olduğunu kaydeden Bulut, “Atatürk’ün talimatıyla 1925’te Türk Tayyare Cemiyeti olarak kurulan ve 1935’te bugünkü adını alan Türk Hava Kurumu birçok cumhuriyet kurumu gibi iktidarınız döneminde yok edilmiştir.2002 yılında, envanterinde 19 yangın söndürme uçağı bulunan THK, Avrupa’nın en büyük yangın söndürme filosuna sahipken, yavaş yavaş içi boşaltılmıştır.  26 Eylül 2013'te ResmiGazete'de yayımlanan karar ile THK'nın kurban derisi ve bağırsak toplamada "tek yetkili kurum" olma özelliği kaldırılmıştır.  İki yıl öncesine kadar bütün orman yangınlarına başarıyla müdahale eden THK’nın, pilotlarının ve teknisyenlerinin işlerine “tasarruf gerekçesiyle” son verilmiştir” dedi.

UÇAKLAR HANGARDA YATIYOR

Son iki yıldır yangın söndürme ihalesine girilmesi için uçakların 5 ton kapasiteli olması şartı getirilirken THK uçaklarının 4 ton 900 litre kapasiteli olduğuna dikkat çeken Bulut, yangın söndürme ihalelerinden dışlanan THK’nınmanevra kabiliyeti yüksek uçaklarının hangarda yattığını kaydetti. Bulut, “Kurumun onursal başkanı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, son 2 yıldır kayyım ile yönetilen THK’nın elinde yangında rahatlıkla kullanılabilecek uçak olmadığı iddiasına karşılık, THK Gökçen Havacılık’ın sitesinde yer alan bilgilere göre filoda, 11 adet M-18 Dromader ve 9 adet CL-215 Bombardier tipi yangın söndürme uçakları; yangın bölgelerinde konuşlandırılmış 11 adet de döner kanat helikopter bulunmaktadır” dedi. 

ENVANTERE NEDEN UÇAK EKLENMEDİ?

CHP’li Bulut, Bakan Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:
-Türkiye’de son 2 yılda yangınla mücadele için kaç araç kiralanmıştır? Bu araçlar hangi firmadan kiralanmıştır? Bu araçlar için yüklenici firmalara ne kadar para ödenmiştir?
-Bakanlığınızın envanterinde yangın söndürme uçağının olmamasının gerekçesi nedir? Envantere uçak eklenmesine neden gerek görülmemiştir?

THK UÇAKLARI NEDEN DIŞLANDI?

-Envanterinde uçak olmayan Türkiye, nasıl dünyanın en iyi orman söndürücüsü olmaktadır?
-Erdoğan, son 2 yıldır kayyım ile yönetilen THK’nın elinde yangında rahatlıkla kullanılabilecek uçak olmadığını iddia etmektedir. 2 yıl önce Teknofest’te sorunsuz gösteri yapan Türk Hava Kurumu uçaklarının dışlanma gerekçesi nedir?

EN SON BAKIM NE ZAMAN YAPILDI

-THK uçaklarının bakımı en son ne zaman yapılmıştır? Milli servet durumundaki uçaklara bakım yapılmaması için gerekli bütçe ayrılmamasının gerekçesi nedir?
-Hurda denilerek çürümeye bırakılan THK uçaklarının İspanya ve Hırvatistan tarafından Türkiye’ye yardım amacıyla gönderilen uçaklardan farkı nedir?