CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, aile hekimlerinin yaşadığı sorunların belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırması istedi. TBMM Başkanlığı’na araştırma önergesini sunan Bulut, birinci basamak sağlık hizmeti olan aile hekimliğinin 2005’te Düzce’de uygulanmaya başladığını, 2011 Aile hekimliği sistemiyle birlikte birinci basamak sağlık hizmetlerinin, koruyucu hekimliğin terk edildiğini söyleyen Bulut, “Kadrolu memurluktan sözleşmeli kamu personeline geçen ve özlük haklarında büyük kayba uğrayan aile hekimlerinin sorunları yıllar içerisinde çoğalmış, görev tanımlarına her geçen gün yenilerinin eklenmesiyle iş yükleri daha da artmıştır. Ülkemizde aile hekimine düşen hasta sayısı 3 bin 267–4 binken gelişmiş ülkelerde bin 500-2 bin arasındadır” dedi. 
9 AİLE HEKİMİNİN SÖZLEŞMESİ YENİLENMEDİ
2019 itibariyle sayıları 26 bine ulaşan aile hekimlerinin sözleşmelerinin ilgili valiliklerce yenilenirken, son düzenlemeyle il sağlık müdürlüklerine devredildiğini kaydeden Bulut, iş güvencesi olmayan aile hekimleri sözleşmelerinde yer alan haksız performans sistemiyle adeta il sağlık müdürlerinin insafına terk edildiğini bildirdi.  CHP’li Bulut, “Aile hekimlerine istismara açık ceza puan sistemiyle fesih baskısı kurulmakta, ücret kesintileri uygulanmaktadır. Son iki ay içerisinde 9 aile hekiminin sözleşmesi herhangi bir gerekçe gösterilmeden hukuki ya da adli karar olmadan keyfi bir şekilde yenilenmemiştir” dedi.
SORUNLAR YUMAK YUMAK BÜYÜDÜ
Bulut, aile hekimlerinin gerek haksız performans sistemi; gerekse fiziksel mekânın yönetim sorumluluğu nedeniyle her geçen gün mesleğinden uzaklaştırıldığını belirtti. Merkezin kirasından, çalışan personeline kadar her şeyi ile ilgilenmek durumunda kalan aile hekimlerinin sorunlarının aşırı iş yüküyle, iş güvencesizliğiyle yumak yumak büyüdüğünü bildiren Bulut şöyle devam etti: 
Aile hekimlerinin aylık ücretinin kişi başına orantısal çarpanlarla belirleyen haksız performans sistemi cezalandırma sistemi gibi işlemekte, hekimler üzerinde baskı oluşturmaktadır. Herhangi bir kritere bağlı olmayan raporların aile hekimleri tarafından düzenlenmesinin istenmesi bir yana mesai dışı nöbet tutmak zorunda kalmaları da sorunu büyütmüştür.
AİLE HEKİMLERİ ŞİDDETİN HEDEFİ OLDU
İktidar ve sözcülerinin sağlık çalışanlarınI değersizleştiren, “Her şeyi yapacaklar, yapmazlarsa şikâyet edin” sözleri halk ile hekimlerin karşı karşıya getirildiğini belirten Bulut, aile hekimlerinin sorumsuzca sarf edilen sözlerle sağlıkta kabul edilemez şiddetin hedefi olduğunu kaydetti.  
İŞ GÜVENCELERİ SAĞLANMALI
Aile hekimlerinin sorunlarının çözülmesi için bir an önce koruyucu hekimlik uygulamasına dönülmesi, iş güvencelerinin sağlanması, özlük haklarının düzeltilmesi gerektiğini kaydeden Bulut, aile hekimlerinin sorunlarının araştırılması, sistemin aksayan yönlerinin incelenmesi ve alınacak tedbirlerin belirlenmesi amacıyla için Meclis Araştırma Komisyonu kurulması gerektiğini bildirdi.