Adana Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantısı'nda İmar Komisyonu'nda bir takım usulsüzlüklerin yapıldığı iddiası tartışmalara neden oldu. Konuyla ilgili gazetelerde çıkan yazılara dikkat çeken Başkan Aytaç Durak'ın 'meclisi zan altında' bıraktığını belirten CHP, AK Parti ve bazı MHP'li üyeler 'protesto' amacıyla toplantıyı terk etti.

Durak, çoğunluk kaybolunca gündeme alınan maddeleri görüşmeden oturumu yarına erteledi. Büyükşehir Belediyesi Mart ayı Meclis Toplantısı'nın 1. Birleşimi Başkan Aytaç Durak yönetiminde gerçekleşti. Meclis üyelerinin Elazığ'daki deprem, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ve Amerikan Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde Ermeni iddialarını içeren karar tasarısını kabul edilmesine ilişkin konuşmalarından sonra Durak, kamuoyunda imar tadilatları hakkında yapılan eleştirileri hatırlattı.

Bu hususta yerel basında çıkan haberlere işaret eden Durak, "İmar partisi, İmar Partisi'nde kriz var?. Rant peşinden koşan meclis üyeleri" şeklindeki başlıkları örnek olarak verdi.

Meclisin itibarını korumanın herkesten önce kendisine düştüğünü ifade eden Durak, "47 yıldır bu şehirde beli görevlerde bulundum. Masanın bütün taraflarında bulundum. Her oturduğum yerde bir tek Allah kullu, 'hakkımı vermediniz' demez, diyemez, diyemeyecek. Ama halk bana bu kadar güvenmişse ben olayların üzerine sert bir şekilde gideceğim. Kimde bilgi belge varsa bana getirsin. Getirildiği takdirde sorumluluk bana ait olacak. Alnım aktır, kimseye vermeyecek hesabım yoktur."dedi. İmar düzenlemeleri hususunda geçmiş toplantılarda meclisi uyardığını dile getiren Durak, bundan sonra imarla ilgili her meselenin başkanlığına geleceğini vurguladı. Durak, "Her mesele incelenecek, bende imar dairesinin görüşünü alacağım. Ondan sonra o evrakı ya ret edeceğim veya meclise getiririm. Bugün gündeme alınan nazım imar planına dair teklifleri gündeme almayacağım."diye konuştu.

Gündem maddelerinin oylanması gerektiğini bildiren CHP'li Meclis Üyesi Bekir Sıtkı Özer'e Durak, "Siz öyle deyin."cevabını verdi. Bunun üzerine Özer, "Meclisi hafife alıyorsunuz. Bildiğinizi okuyorsunuz. Bir hakkın gaspı var. Eğer bizi ciddiye almıyorsanız. Bu davranışınızı şiddetle kınıyoruz. Gündemi oylamak zorundasınız. Ayrıca bizleri töhmet altında bırakamazsınız." açıklamasını yaptı.

CHP'Lİ YAĞ: MECLİS İTHAM ALTINDA BIRAKILDI

Söz isteyen CHP'li İmar Komisyonu Başkanı Ahmet Cevdet Yağ ise Durak'ın herkesi 'itham altında bırakan' bir konuşma yaptığını kaydetti. Yağ, şunları söyledi: "Türkiye'nin hiçbir belediyesinde olmayacak şekilde çalışıyoruz. Bütün meclis üyeleri imarla ilgili her maddeyi oyluyor. Beğenilmeyen maddeler için Alt Komisyon oluşturarak, yerinde incelemeler yapıyoruz. Başkanın bizleri itham altında bırakmasını yadırgıyorum. Bu meclis çok şerefli insanlardan oluşuyor. Kimsenin kimseden bir beklentisi yoktur. Eğer varsa, çıkıp söylesinler."

TUNCEL: BENİ KONUŞMAYA MECBUR ETTİN

MHP'li Meclis Üyesi Mustafa Tuncel ise Başkan Durak'ın kendisini konuşmaya mecbur ettiğini söyledi. Bunun üzerine Durak, "Affedersiniz, ben isim vermedim." diye müdahale etmesi üzerine Tuncel, şöyle devam etti: "Hayır verdiniz. İmar Partisi'ni yazan gazeteciyi arayıp tebrik etmişsiniz. O gazeteci burada. İmar Partisi'nin başkanı benim… Siz bu arkadaşımı tebrik ediyorsunuz, beni de ayırt etmiyorsunuz. Adana'da 21 yıldır meclis üyeliği yapıyorum. Bugüne kadar mecliste gündeme alınan konuların yüzde 99'nu siz (Durak) alıyorsunuz. Hangi konuda bu meclis şaibe uyandıracak, bir şey yapmışsa bunu açık şekilde söylemek zorundasınız. Meclisi 'böl, parçala, yönet' taktiğiyle, makyavelist bir anlayışla hiç kimseye itham edemezsiniz. Bana bir tek madde söyleyin ki arkadaşlarımız komisyonlarda şaibe uyandıracak, iş yapmış olsunlar. Bir taraftan 'bırakın bu gazeteciler ne yazarsa yazsın. Yazılanlar boştur, kimse okumuyor' diyorsun; diğer yandan kendin yazdırdığın yazıların çoğunu kürsüye getirip 'meclis üyeleri şaibe kokan işler yapıyorlar' diyorsun. Eğer siz böyle söylerseniz, kimse benim dile getireceğimiz sözlerin altında kalkamayacaktır. Başta da siz, sayın başkan…"

Durak'ın eşine ait bir arsada yapılan imar değişikliği nedeniyle kendisi gibi eski meclis üyelerinin de yargılandığını hatırlatan Tuncel, şu açıklamayı yaptı: "Müfettiş raporunda eşinizin arsası için 'haksız rant sağladı' diyor. Eşinizin bu konuda bir kusurunun olmadığını biliyorum. Ama başkanım aynı konu görüşülürken, gelip meclise başkanlık yapıyorsunuz. Yapmayabilirdiniz. Ama yargıya intikal etmiş bir konu var. Şimdi arkadaşlarımız beni ve başkanı bu sıkıntıdan kurtarsın. Çünkü o arsanın üzerinde nasıl maceraların geçtiğini çok iyi biliyorum. Bizi böyle kürsülerde konuşmaya mecbur etmeyin. Mecliste alınan hiçbir kararda şaibe yoktur. Kim İmar Komisyonu başkanlığı yapmak istemiyorsa, bu göreve severek adayım."

DURAK: BİR TAKIM İLİŞKİLERİN OLDUĞUNA BENDE İNANMAYA BAŞLADIM

Tuncel'in konuşmasında sonra Durak, "İmar Partisi gibi gizli bir görüşme varsa; ki bu kanat bende de var. Bir takım ilişkilerin olduğuna bende inanmaya başladım. Gayri meşru birileri aramızda varsa ortaya çıkartalım."değerlendirmesini yaptı. Bunun üzerine AK Parti, CHP ve kimi MHP'li meclis üyeleri Durak'a tepki gösterip, salondan çıktı. Durak,mecliste çoğunluk kaybolunca, oturumu erteledi.