Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana İl Başkanı Mehmet Çelebi, ulusal mücadelenin amacını, yöntemini ve gerekçesini ortaya koyan Amasya Genelgesi’nin, bugün de Türkiye’nin içinde bulunduğu açmazdan, emperyalist kuşatmadan çıkışı için rehber olduğunu söyledi.

KURTULUŞUN YOL HARİTASI

Çelebi, Cumhuriyetin doğum belgesi olarak kabul edilen Amasya Genelgesi'nin işgale karşı direnen ulusun düşman işgalinden kurtuluşu için yol haritası niteliğinde olduğunu kaydetti.

KURTULUŞ MÜCADELESİNİN ANA HATLARI BELİRLENDİ

19 Mayıs 1919’da Samsun’dan Anadolu’ya geçerek Ulusal Kurtuluş Mücadelesini başlatan Mustafa Kemal ve arkadaşlarının işgale karşı direnişini örgütlemek için büyük bir mücadele verdiğine işaret eden Çelebi, 22 Haziran 1919’da yayınlanan Amasya Genelgesi’yle Kurtuluş Mücadelesinin ana hatlarının belirlendiğini vurguladı.

AMASYA GENELGESİ EMPERYALİZMLE MÜCADELE REHBERİDİR

Genelgedeki, “Vatanın bütünlüğü, milletin istiklâli tehlikededir. İstanbul Hükümeti, üzerine aldığı sorumluluğu yerine getirememektedir. Bu hal, milletimizi âdeta yok olmuş göstermektedir. Milletin istiklâlini, yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır” ifadelerinin önemine değinen Çelebi, şöyle devam etti:

“Emperyalist güçlerin kuşatmasını Amasya Genelgesi’nin hükümleri doğrultusunda verilen mücadeleyle kıran ulusumuz bugün de ne yazık ki emperyalizmin kuşatması altındadır. Ulusumuzu baskıyla, şiddetle, işgalle boyunduruk altına alamayan emperyalist güçler bugün de siyasi, kültürel, ekonomik ve teknolojik kuşatmayla amaçlarına ulaşmaya çalışıyor. Emperyalizmin yerli uşakları ise bu süreci hızlandırmak için elinden geleni yapıyor. Kurtuluş Mücadelesinin amacı, yöntemi ve gerekçesini ortaya koyan Amasya Genelgesi’nin aradan geçen 101 yılda da güncelliğini korumaktadır. Emperyalist kuşatmaya karşı Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün devrimleri ışığında verdiğimiz mücadelede Amasya Genelgesi bugün de rehberimizdir. Amasya Genelgesi’nin rehberliği, Erzurum ve Sivas Kongrelerinin birleştiriciliği, Misakı Milli kararlılığı ve Kuvayı Milliye ruhuyla emperyalizme karşı verdiğimiz mücadeleyi bir kez daha kazanacağız. Tam bağımsız, laik, demokratik bir hukuk devleti olarak Cumhuriyetimizi çağdaş bir uygarlık haline getireceğiz. Amasya Genelgesi’nin 101.yılı dolayısıyla Önderimiz Atatürk, mücadele arkadaşları ile bağımsızlık ve özgürlük için canlarını feda eden şehitlerimizi rahmetle, şükranla, saygıyla bir kez daha anıyoruz.”