Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana İl Başkanı Mehmet Çelebi, dünyanın en önemli deprem kuşaklarından biri üzerinde yer alan Türkiye’de meydana gelen depremlerin yıkıcı etkisinden ders alınmamasının oldukça düşündürücü olduğunu söyledi. 145 yurttaşın yaşamını yitirdiği Ceyhan depreminin üzerinden geçen 21 yılda gerekli önlemlerin alınmadığını vurgulayan Çelebi, “Doğa olaylarının insan eliyle afete dönüşmesine izin vermemeliyiz” dedi.

ACILARINI YÜREĞİMİZDE TAŞIYORUZ

CHP Adana İl Başkanı Çelebi, 27 Haziran 1998 tarihinde meydana gelen, 145 yurttaşın yaşamını yitirdiği, 1.517 yurttaşın yaralandığı 76 bin konut ve işyerinin etkilendiği Ceyhan depreminin üzerinden 21.yıl geçtiğini kaydetti.  Çelebi, “Depremde yitirdiğimiz yurttaşlarımızın acısını yüreğimizde taşıyoruz” şeklinde konuştu.

BİLİMİN IŞIĞINDA ÖNLEMLER ALINMALI

Bir doğa olayı olan depremi önlemenin mümkün olmadığını dile getiren Çelebi, “Depremin yıkıcı etkisini asgari düzeye indirmek elimizde. Yapılması gereken tek şey ise canlı yaşamının en önemli unsur olduğu bilinciyle bilimsel çalışmalara kulak vermek. Kaçak yapılaşmanın önüne geçip, istisnasız bir şekilde tüm yapıların depreme dayanıklı halde inşa edilmesi can kayıplarının önlenmesi açısından yaşamsal öneme sahip” diye konuştu.

YASAL DÜZENLEMELER UYGULANABİLİR HALE GETİRİLMELİ

Deprem risklerinin azaltılmasına yönelik yasal düzenlemelerin uygulanabilir durumda olmadığına işaret eden Çelebi, imar barışı adı altında kaçak yapılara yönelik imar affının deprem risklerini artıran bir unsur olduğunu ifade etti. Kentsel dönüşüm projelerinin bu risklerin ortadan kaldırılması konusunda önemli bir işleve sahip olmasına karşın, rantsal kaygılar nedeniyle kentsel dönüşüm projelerinin orantısız betonlaşmaya neden olduğunu ve amacı dışına çıktığını vurguladı.

DERS ÇIKARMAK VE ÖNLEM ALMAK ZORUNDAYIZ

Çelebi, “Ceyhan depreminde yaşamını yitiren yurttaşlarımızı saygıyla anıyoruz. Dünyanın en büyük deprem kuşaklarından biri üzerinde yer alan ülkemizde depremlerin yıkıcı etkilerinden bir an önce ders çıkarmamız zorunluluktur. Her an deprem olabileceği gerçeğinden hareketle deprem riskine karşı bilimsel önlemleri almalı, yurttaşlarımızın can ve mal güvenliğini sağlamalıyız” ifadelerini kullandı.