Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana İl Başkanı Mehmet Çelebi, Türkiye işçi sınıfının 15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişi’nin aradan geçen 50 yılda özgürlük ve demokrasi mücadelesi veren işçi sınıfının yolunu aydınlatmaya devam ettiğini söyledi. Çelebi, “15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişinın mimarlarını ve işçi sınıfını saygıyla selamlıyoruz” dedi.

SENDİKAL ÖRGÜTLENME VE GREV HAKKI KISITLANMAK İSTENDİ

İl Başkanı Çelebi yaptığı açıklamada, “Güçlü sendikacılığın sağlanması” iddiasıyla 1970 yılında 274 sayılı Sendikalar Kanunu ile 275 sayılı Grev ve Lokavt Kanunu'nda yapılmak istenen değişikliklerin asıl amacının sendikal örgütlenmenin ve grev hakkının kısıtlanması olduğunu anımsattı.

AMAÇ GÜDÜMLÜ SENDİKAL YAŞAM  OLUŞTURMAKTI

Çelebi, “Anayasaya aykırı olmasına karşın sermaye ve egemen güçlerin baskısıyla iktidar tarafından yapılmak istenen bu değişikliklerle devlet ve sermayenin emrinde bir sendikal yaşam oluşturulmaya çalışılmış, işçi sınıfının en önemli kazanımı ve gücü olan grev hakkı elinden alınmak istenmiştir” diye konuştu.

İŞÇİ SINIFI ÜRETİMDEN GELEN GÜCÜNÜ KULLANIP AYAĞA KALKTI

Mecliste kabul edilen yasa değişikliğine karşı DİSK öncülüğünde 15 Haziran’da başlatılan işçi direnişine ilk gün 70 bin olan katılımın 16 Haziranda ise 150 bine ulaştığını aktaran Çelebi, şöyle konuştu:

“15-16 Haziran büyük işçi direnişiyle, sömürüye, hukuksuzluğa, adaletsizliğe ve eşitsizliğe karşı; Türkiye işçi sınıfının üretimden gelen gücünü kullanıp ayağa kalmıştır. İşçi sınıfı ‘ben varım’ demiş, emek sömürüsüne karşı, insanca çalışma ve yaşama koşulları hakkını savunmuş,  güdümlü sermaye sendikacılığına karşı sesini yükseltmiştir. 15-16 Haziran direnişi aradan geçen 50 yılda hak, özgürlük ve demokrasi mücadelesi veren işçi sınıfının yolunu aydınlatmaya devam ediyor.  Direnişin mimarlarını ve işçi sınıfını saygıyla selamlıyoruz. İşçi sınıfının 50 yıl önce başlattığı büyük yürüyüş devam ediyor.”