Çelikcan Belediye binası önünde gazetecilere yaptığı açıklama şöyle;


Karar tebliğ edildi mi?
Yok daha karar gelmedi bana, Karar gelmedi.  Daha resmi olarak karar bana gelmedi.

Karar geldikten sonraki süreç nasıl olacak?
Karar geldikten sonra yani biz de karşı davayı açan arkadaş bunu elden almış. Onun elde ettiği kararı bizde aldık ama resmi değil bu. Orada işte bize tebliğ tarihinden itibaren 7 gün içinde itiraz … O itirazımızı yapacağız bölge idare mahkemesine…

Kararda nasıl bir ifade var.  Neye itiraz edilmiş? Üçüncü ve dördüncü tura itiraz edildiği iddia ediliyor.
3. – 4. tür meselesi değil. Burada seçimin iptali ve yürütmenin durdurulmasıyla ilgili bu. Tabi burada mahkemenin gerekçelerini biz de değerlendirip ona göre itirazımızı yapacağız tabi. Yani şimdi bu Türkiye’de başkanvekilliği ile ilgili yapılan ilk seçim. O açıdan farklı yorumlar var burada. Yani o mahkeme böyle yorumlamış. Buna saygı duyuyoruz ama biz de farklı bir şekilde biz de itirazımızı yapacağız. 7 gün içerisinde. Tabi burada gerek yazılı, gerek görsel basında şöyle bir durum sözkonusu: Efendim bu sonuçta başkanvekilliği düştü gibi. Böyle bir şey şu anda.. Yani seçim iptal edilmemiş sanki seçim iptal edildi. Direk  başkanvekilliği düştü gibi yorumlanıyor. Yürütmeyi durdurmadır bu.  biz itirazımızı yapacağız. İtiraz neticesinde Bölge idare mahkemesi bizim itirazımızı kabul ederse zaten hukuki süreç yine devam edecek. Esastan görüşme devam edecek. Onun neticesine bakılıp tekrar o neticeye göre biz veya karşı taraf hareket edecek. Tabi burada yani hukuki süreci atlamamak lazım.


İtirazınız sonuçlanana kadar görevinizin başında mısınız?
Mutlaka tabi. İdari yargıda idari yargı kararlarının uygulanma süreleri var. Çünkü burada her iki tarafın da mağdur olmaması için yasa koyucu bunu öngörmüş. İdari yargı kararlarının uygulanma süresi otuz gündür. Bu uygulama diyorum. Tebliğ, tebliğ tarihinden itibaren 30 gündür. Bizde o süreyi kullanacağız. O süreç içerisinde Bölge idare mahkemesi bu yönde karar verirse yürütmenin durdurulmasının kaldırılmasıyla ilgili bu süreç devam eder. Eğer 2. idare mahkemesinin verdiği karara onlar da katılırsa zaten bu süreç sonlanmış olacak. Yani ben burada şunu belirtmek istiyorum. Herkesin bağımsız Türk yargısına güvenmesi lazım. Ben sonuna kadar güveniyorum. Adil ve şeffaf bir yargılamanın da bu süreçten sonra olacağına inancım tam ama maalesef karar daha açıklanmadan karşı tarafın avukatına veyahut ta bu davayı açan avukata karar tebliğ edilmeden bazı kesimlerin elinde bu kararlar dolaşıp yargıyı baskı altına alma, yargının güvenirliliğine bir saygısızlık olarak görüyorum ve bu durum çok hayret verici ve üzücü bir durum. Ha karar açıklanır herkes bunu saygıyla karşılar. O açıdan ben o yayınlanmadan önce açıklanan veya bazı çevrelerin açıklamış olduğu bu şekliyle açıkladığı kararın neticesi hiç hoş değil. Yargıyı rahat bırakacağız, yargı çalışacak ve güveneceğiz. Güvenmekten başka yolumuz yok.

Karar kesinleşirse meclis fesholur mu? Belediye başkanların görevi düşer mi?

Efendim şimdi mahkeme kararında böyle bir şey yazmıyor. Yani netice itibariyle biz mahkemenin vereceği karara göre hareket etmek durumundayız. Bunu tabi gerek içişleri bakanlığı, gerek yetkili organlar bunu değerlendirecek. Yani benim şahsi kanaatim böyle bir durum sözkonusu değil. Seçimle ilgili yürütmeden sonra eğer iptali çıkarsa Bakanlık, Valilik gerekli açıklamaları da yapacaklar. Gereğini de yerine getirecekler. Böyle bir şey sözkonusu değildir Fesihle ilgili veya ilçe belediye başkanlarının görevinin bununla düşmesi… ama tabi  farklı yorumlar yapan var. Yine belirtmek istiyorum yani Türkiye’de böyle bir ilk yaşanıyor. O açıdan da uygulamada tabiî ki farklı yorumlar olabilir. Bunu Bakanlık ve Valilik gerekli açıklamayı yapacak bununla ilgili.


AHM