Büyük devlet adamı, Türkiye Cumhuriyeti’nin İkinci Cumhurbaşkanı, Lozan Fatihi İsmet İnönü’yü anma törenine İl Başkanı Orhan Sümer, il yönetim kurulu üyeleri, ilçe başkanları, kadın ve gençlik kolları yöneticileri, eski milletvekilleri ve partililer katıldı. İl Binası ününde toplanan CHP korteji, İsmet İnönü Parkı’na kadar yürüdü. Burada basın açıklaması yapan İl Başkanı Orhan Sümer, “Büyük devlet adamı, CHP’nin 2. Genel Başkanı, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün en yakın silah arkadaşı, Başbakanımız, Cumhurbaşkanımız ve Lozan Fatihi İsmet İnönü’yü ölümünün 39. Yılında rahmetle anıyoruz” dedi.

Orhan Sümer sözlerini şöyle sürdürdü: “Emperyalist güçlere karşı ulusal kurtuluş savaşının kazanılmasındaki başarıları ile Cumhuriyetin kuruluşunda üstlendiği önemli görevler ve de henüz 39 yaşındayken Lozan’da zorlu mücadelelere önderlik ederek, ödün vermeden ülkenin geleceği için en iyi sonucu almamızı da yine İsmet İnönü sağlamıştır. Cumhuriyetin kuruluşuyla birlikte ülkemizin inşasında, Atatürk’le birlikte devrimlerin gerçekleştirilmesi için büyük çaba harcamış, ayrıca ülkemizi 2. Dünya Savaşı’na sokmayarak toprak bütünlüğümüzü korumuştur. Demokratik rejime geçişteki kararlı tutumuyla da, çok partili yaşama geçiş gibi tarihi kararlara da imza atmıştır.”

 

İsmet İnönü’nün eksikliğinin bugün çok daha fazla hissedildiğini ifade eden Orhan Sümer, “Çünkü ‘Bu ülkede namuslular da en az namussuzlar kadar cesur olmalıdır’ sözünü okurken ülkemizdeki namuslu vatandaşların yaşamın her alanında, toplumun her kesiminde bulunmasının ne denli önemli olduğunu bir kez daha görüyoruz. Büyük devlet adamı; seni kaybedişimizin 39. yılında Cumhuriyet Halk Partisi Adana İl Örgütü olarak 89 yıllık yaşamına birkaç ömre sığacak kadar hizmet sunduğu biliyor, seni özlem ve saygıyla anıyoruz” şeklinde konuştu