"ÜRETİCİLER TABAN FİYATIN AÇIKLANMASINI BEKLİYOR"

Geçen yıl 2250 lira taban fiyat açıklayıp, yurtdışından 5 bin 700 liraya buğday ithal eden TMO’yu bu yıl da aynı hatayı yapmaması konusunda uyaran Gürer, buğday taban fiyatının en az 7 bin lira olması gerektiğini yineledi.  Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, geçen yıl 17 Mayıs’ta açıklanan hububat taban fiyatının bu yıl Haziran ayına girilmesine rağmen halen açıklanmamış olmasının, üreticileri endişelendirdiğini söyledi. 

"GEÇEN YIL 17 MAYIS’TA AÇIKLANMIŞTI"

Bazı bölgelerde buğday hasadına başlandığına dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Geçmiş dönemlerde hasat öncesinde buğday taban fiyatı açıklanırdı. Geçen yıl 17 Mayıs’ta buğday taban fiyatı açıklanmıştı. Ancak bu yıl henüz hububatta, mercimekte ve nohutta taban fiyat açıklaması yapılmadı” hatırlatmasında bulundu. 

"SENE BAŞINDAN BU YANA 1.5 MİLYON TON BUĞDAY İTHAL EDİLDİ"

Taban fiyat açıklanmadığı için hasat yapılmaya başlanan bölgelerde çiftinin, tüccarın vereceği fiyata mahkûm edildiğini vurgulayan Gürer, iktidarın yılbaşından bu yana tonu  6 bin 700 lirayı da bulan fiyatlardan  1,5 milyon ton buğday ithal ettiğini anımsattı. 

"EN AZ 7 BİN LİRA OLMALI"

Buğday, arpa, çavdar, nohut ve mercimek gibi ürünlerle ilgili 2022 yılına ait taban fiyatların henüz açıklanmadığına dikkat çeken CHP Milletvekili Gürer, “Bu yıl ton başına buğday taban fiyatı en az 7 bin lira olmalı. Çiftçi taban fiyatta memnun edilirse, ülkemiz tarımsal üretimde kendi kendine yeten ülke konumuna erer” diye konuştu. 

"TMO’YA UYARI: BU YIL DA AYNI HATAYA DÜŞME" 

TMO’nun geçen yıl ekmeklik buğday için ton başına 2 bin 250 lira taban fiyat açıkladığını anımsatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ancak yerli üreticiye 2 bin 250 lira veren TMO, aynı ürünü yurtdışından 5 bin 700 liraya ithal etti. Bu yıl da aynı hataya düşülmemeli” dedi. 

"VERİM KAYBI ÇOK OLACAK "

Yeterli taban fiyat  verilmediği  için çiftçinin hububat ekiminden uzaklaştığını da işaret eden Gürer, “3,5 milyon hektar buğday ve arpa ekim alanı ne yazık ki ekim dışı kaldı. Çiftçi taban gübre atamadı. Üst gübre atamadı. Buğdayda istediği gibi verimlilik sağlayamadı. Arpa ve buğdayda verim kaybı yaşanacak. Sıkıntı var ama ortada taban fiyat yok. Çiftçinin, üreticinin sesini duymayan iktidar, henüz taban fiyat açıklayamadı. Bir an önce buğday, arpa, çavda, nohut ve mercimek fiyatları açıklanmalı. Gübre girdisinde bir yılda maliyet %342 oranında arttı. Mazot fiyatları, ilaç, elektrik, tohum, ekipman bakımı ve tarla kirası ile ortalama % 200’ü aşan fiyat artışları karşısında açıklanacak taban fiyatın çiftçinin ürettiği üründen zarar etmeyeceği şekilde olmalıdır. Ürettiği üründen zarar etmeyecek bir taban fiyat şarttır. Mercimek ve nohut için verilecek taban fiyatlar da çiftçiyi mutlu etmelidir. AKP iktidarı hasattan önce fiyat açıklamakla övünüyordu. Çukurova’da hasat başladı. Halen taban fiyat ortada yok” şeklinde konuştu.