Meclis KİT Komisyonu Üyesi ve CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer, 2013 yılında yıkılan devlet hastanesinin yerine inşa edileceği ifade edilen hastanenin akıbetini Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya sordu. Söz konusu hastanenin 250 yataklı olacağının ifade edildiğini anımsatan Sümer, ancak aradan geçen yıllar içinde hastanenin yapımı için herhangi bir girişim olmadığını söyledi. Sümer, Sağlık Bakanı’ndan yeni hastanenin ne zaman inşa edilip faaliyete geçeceğinin açıklamasını talep etti. 

“HASTANE İNŞAATI İÇİN PROJE DAHİ BAŞLATILMADI”

Sümer, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde, Adana’nın Yüreğir ilçesinin, Toroslar’ın eteğinde kurulan Çukurova Üniversitesi’nin güneyinden başlayıp, doğuda Misis Havzası, batıda Seyhan Nehri, güneyde Karataş Ovası ile çevrelenmiş bulunan yerleşim alanı olduğunu anımsattı. İlçenin nüfusunun 2017 yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) sonuçlarına göre 424 bin 999 kişi olduğunu, ilçeye bağlı 106 mahalle bulunduğunu ifade eden Sümer, şöyle devam etti:
“Yüreğir ilçemizin Karataş Caddesi üzerinde bulunan ve 1896 yılında kurulmuş olan Devlet Hastanesi, 117 yıl boyunca hizmet ettikten sonra ‘artan sağlık talebine cevap veremediği’ iddiasıyla 2013 yılında yıkılmıştır. Dönemin bakan ve diğer yetkilileri, Yüreğir’e olduğu kadar, şehir merkezine 40 kilometre mesafede yer alan ve tam teşekküllü bir hastaneye sahip olmayan Karataş ilçemize ve bağlı köylerine de hizmet veren hastanenin yerine yeni ve 250 yataklı modern bir hastanenin inşa edileceği yönündeki ifadelerine karşın, 21 bin 311 metrekare arsa alanı olan yer için henüz bir proje dahi başlatılmamıştır.”

“6 YILDIR NEDEN İLERLEME YOK?”


Sağlık Bakanlığı’nın Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü resmi internet sitesindeki Yatırımlar bölümündeki bilgilere göre, 2012 yılından bu yana inşaat aşaması yüzde sıfır olarak görülen yerle ilgili olarak, fiziki ve nakdi gerçekleşme oranlarında hiçbir ilerleme kaydedilmemiş olmasının gerekçesinin ne olduğunu soran Sümer, “İlerleme olmamasının gerekçesinde hukuki bir engel var ise söz konusu engel ve gelinen son durum nedir?” diye sordu.

YATAK SAYISI NEDEN DÜŞÜRÜLDÜ?


Daha önce yetkililer tarafından 250 yataklı modern bir hastane inşa edileceğinin açıklandığını anımsatan Sümer, önergesinde şu sorulara yer verdi:
“- Sağlık Bakanlığı’nın Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü resmi internet sitesindeki Yatırımlar bölümündeki bilgilere göre, 2012 yılından bu yana inşaat aşaması yüzde sıfır olarak görülen yerle ilgili olarak, fiziki ve nakdi gerçekleşme oranlarında aradan geçen 6 yıla karşın, bir ilerleme kaydedilmemiş olmasının gerekçesi nedir?
-İlerleme olmamasının gerekçesinde hukuki bir engel var ise söz konusu engel ve gelinen son durum nedir? 
-Daha önce yetkililer tarafından 250 yataklı modern bir hastane inşa edileceğinin açıklanmış olmasına rağmen, Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü resmi internet sitesindeki “Adana Devlet Hastanesi” olarak yer alan projenin “100 yataklı” olarak planlanmasındaki gerekçe nedir? Aradan geçen 6 yılı aşkın zaman içerisinde, artan nüfusa ve sağlık ihtiyacına karşın, yatak sayısının düşürülmesindeki gerekçe nedir?
-Yüreğir Devlet Hastanesi’nin yerine yeni hastane ne zaman inşa edilecek ve faaliyete geçecektir?”