Doğan Gülbasar
CHP Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun Adana programına katılmamasını, “İletişim masraflarıyla ilgili yaşanan süreçteki kırgınlığım devam ediyor. Bu nedenle katılmadım” dedi.
“KENDİ İSTEĞİMLE KATILMADIM”
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun isteği üzerine TBMM Başkanlık Divanı Üyeliğinden istifa eden Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen, bu süreçte yaşananlardan dolayı Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na kırgın olduğunu söyledi. Türkmen bu nedenle Genel Başkanın Adana programına kendi isteğiyle katılmadığını açıkladı.
ÖNEMLİ AÇIKLAMALARDA BULUNDU
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen, Çukurova Press Ender Radyoda canlı yayına katıldı, önemli açıklamalarda bulundu.
Ebru Özgürdal’ın hazırlayıp sunduğu “Hayatın İçinden” programına katılan ve Ebru Özgürdal ile Doğan Gülbasar’ın sorularını yanıtlayan CHP’li Elif Doğan Türkmen, kendisini TBMM Başkanlık Divanı üyeliğinden istifaya götüren süreci şöyle anlattı:
SÜRECİ ANLATTI
“TBMM Başkanlık Divanı üyesi seçildikten sonra benim de içinde bulunduğum üyelerin iletişim masraflarının TBMM tarafından karşılanacağı ifade edildi. Ancak faturalarla ilgili bizlere aylık bilgilendirme yapılmadı. Meclisi AKP’liler ve onların belirlediği bürokratlar yönetiyor. 2015 yılında Başkanlık Divanı üyesi seçildim. 1 yıl boyunca hiçbir harcama yapmadım. 2016 yılının kasım ayında vatandaşlarla, hemşerilerimle iletişime geçtim. Çünkü 15 Temmuz darbe girişimi yaşadık. Sonrasında Olağanüstü Hal ilan edildi. Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) çıkarıldı. Bu süreçte öğretmenler, polisler, askerler, memurlar, sivil vatandaşlar işinden oldu, mağduriyetler yaşadı. Buna karşı bir duruş sergilemeliydik. Bir metin hazırladık ve vatandaşlarımıza gönderdik. Medyanın kontrol altında olduğu, sesimizi duyurmamızın zor olduğu bir dönemde bu yöntemi kullandık. O gün doğru yaptığımıza inanıyordum, bugün de aynı fikirdeyim.
Dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu, yurt dışında 2 milyon 800 bin, yurt içinde gençlere 1 milyon 200 bin kişiye mektup gönderdi. Bunlar hiç gündeme gelmedi. Ben yasal hakkımı kullandım. Kıyameti kopardılar. Bu kıyameti koparanlar hala çok şeyin hesabını vermediler.”
“PARTİMLE KAVGA ETMEM”
O süreçte Kılıçdaroğlu ile yaptığı görüşmeyi aktaran Elif Doğan Türkmen, “Sayın Genel Başkan bana kritik bir süreçten geçildiğini, yakında referandum olduğunu söyleyerek ‘Bu süreçte bu konunun kullanılmaması gerekiyor. İstifa etmen bizi rahatlatır’ dedi. Ben de partimle kavga eden biri olmamak için istifa ettim” şeklinde konuştu.
Elif Doğan Türkmen, “Ben 30 yıldır CHP’liyim. Benim CHP’liliğim milletvekilliğim ile sınırlı değildir. Milletvekilliğim bittikten sonra da partili olma durumum devan edecek. Her zaman partim için çalışmaya devam edeceğim. CHP için çalışmaya devam ediyorum ve edeceğim” dedi.
“BAKANA YAKIŞIR DAVRANMALIYDI”
Hollanda ile yaşanan diplomatik krizle ilgili de açıklama yapan Elif Doğan Türkmen, şunları söyledi:
“Olaya farklı açılardan bakmak gerekiyor. Hollanda hükümeti bakanlara, ‘Ülkemizde seçim var, seçimden sonra gelin’ diyor. Bakan ise gizli saklı Hollanda’ya giriyor. Bir bakana yakışır şekilde gitmeliydi. Sayın Bakan 80 milyonun bakanı. Türkiye Cumhuriyeti için değil ‘evet’i savunanları temsilen gidiyor. Bir de AKP hükümeti 2008 yılında çıkardığı bir yasa ile yurt dışında propaganda yapılmasını yasaklıyor. Kendi yasaklarına kendileri uymuyor.”
“KADINLAR VE ÇOCUKLAR SAHİPSİZ”
CHP Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen, Türkiye’deki en büyük sorunun işsizlik olduğunu belirterek, özellikle kadınların ve gençlerin işsiz olduğunu vurguladı.
Muhalefette olmalarına karşın kendilerinden de sürekli iş talebinde bulunulduğunu anlatan Türkmen, hükümetin önerilerine duyarsız kalmasını eleştirdi. Türkmen, AKP iktidarının bırakın işsizliği azaltmasını sürekli artırdığını kaydetti.
“Bu ülke ne kadınlarına ne çocuklarına sahip çıkabiliyor” ifadesini kullanan Türkmen, “Örneğin KOSGEB’in kadın girişimcilere kredi verdiği söylemi doğru değil. Çünkü Türkiye’de tapuların yüzde 90’ı erkeklerin üzerine. Tapusu olmayan kadın nasıl kredi alsın?” diye sordu.
“GENEL BAŞKANA KIRGINIM”
Seyhan Belediyesinin açılış ve temel atma töreni için Adana’ya gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun programına katılmayan Türkmen, “Ben katılmadım. Bazıları Genel Başkanın beni istemediği yönünde propaganda yaptılar ama bu doğru değil. Ben kendi isteğimle katılmadım. Yaşadığımız süreçle ilgili Genel Başkana kırgınlığım sürdüğü için katılmadım” açıklamasında bulundu.
“YÜZDE 60 HAYIR ÇIKACAK”
Elif Doğan Türkmen, referandum süreciyle ilgili de görüşlerini şöyle dile getirdi:
“Referandum bir parti meselesi değil, ülke meselesidir. 80 milyonun meselesidir. Çocuklarımızın geleceğinin meselesidir. Ben çalışmaya, anlatmaya devam edeceğim. Özellikle kırsalda neden hayır denmesi gerektiğini anlatıyorum. Görüyorum ki vatandaş da durumun farkında. Adana’dan yüzde 60 oranında hayır çıkacağına inanıyorum. Sadece CHP’liler değil, AKP’liler ve MHP’liler arasında da çok sayıda hayır verecek vatandaş var. Ülkesini seven, Atatürk ilkelerine bağlı, demokrasiyi savunan herkes hayır vermelidir.”
“BİR ARAYA GELEMİYORUZ”
CHP’li Elif Doğan Türkmen, Adana’nın sorunlarının çözülmediğini, merkezi hükümetin Adana’yı ihmal ettiğini öne sürerek, 14 Adana milletvekilinin bir araya gelememesinden yakındı. “14 milletvekili hiçbir zaman bir araya gelemedik” ifadesini kullanan Türkmen, “Adana’nın sorunlarını konuşamadık. Adanalı talepkar olmalıdır. Bir araya gelmeyi engelleyen milletvekillerinden hesap sormalıdır” dedi.
“KOMİSYONDA UNUTTURULUYOR”
Türkmen, Mecliste komisyonların olayları zamana yaymak ve unutturmak için kurulduğunu belirtti. Aladağ Araştırma Komisyonunun çalışmalarından umutlu olmadığını söyleyen Türkmen, “Toplumun duyarlı olduğu konularda komisyonlar kuruluyor. Ancak bu komisyonlar çalışmıyor, olayı zamana yayıyor ve unutturuyor. Darbe komisyonu da öyle yaptı. Genel Kurmay Başkanı ile MİT müsteşarını bile dinlemedi komisyon. Aladağ Komisyonundan da umutlu değilim” şeklinde konuştu.