Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana İl Başkanı Mehmet Çelebi, Covid-19 salgını nedeniyle sokağa çıkma kısıtlamalarının getirildiği, insanların tokalaşmadığı, sokakların boş olduğu Nisan ayında TÜİK’e göre, işsiz sayısının mucizevi (!) bir şekilde azaldığına dikkati çekti.  TÜİK’in açıkladığı verilerle manipülasyon yaptığını savunan Çelebi, gerçek işsiz sayısının 10 milyonu aştığını, 2,5 milyon gencin işsiz olduğunu kaydetti.

TÜİK’E GÖRE SALGIN DÖNEMİNDE İŞSİZ SAYISI AZALDI

Çelebi yaptığı açıklamada, TÜİK’in yayınladığı Nisan ayı işgücü göstergelerine göre Türkiye’de nisan ayında işsiz sayısının 3 milyon 77 bin, işsizlik oranının ise yüzde 12,8 olarak tahmin edildiğini aktardı.

İŞSİZ SAYISI DEĞİL, SALGIN NEDENİYLE İŞ ARAYANLARIN SAYISI AZALDI

 TÜİK’e göre bir kişinin işsiz sayılabilmesi için son dört hafta içinde herhangi bir kanaldan iş başvurusu yapması ve iş bulamamış olması gerektiğini dile getiren Çelebi, “TÜİK, işsiz sayısını ve oranını bu tanım çerçevesinde yaptığı anketlerden elde ettiği verilerle tahmin ediyor. Ancak salgının yoğun olduğu, insanlara evlerinden çıkmaması yönünde çağrıların yapıldığı, sokağa çıkma kısıtlamalarının getirildiği nisan ayında iş arayanların sayısı azaldığı için, TÜİKR’e göre işsiz sayısı da azaldı” diye sordu.

TÜİK VERİLERİ GERÇEĞİ YANSITMAKTAN ÇOK UZAK

TÜİK’in açıkladığı işsizlik verilerinin, enflasyon hesabında olduğu gibi gerçeği yansıtmaktan çok uzak olduğunun vurgulayan Çelebi, “TÜİK, aklın sınırlarını zorlayan hesap ve tahminlerle işsizlik verilerini bir anlamda manipüle etmektedir. Yine de TÜİK’in işsiz sayısının 3 milyon 775 bin, oran olarak yüzde 12.8 olarak tahmin etmesi dahi Türkiye’de işsizliğin en büyük sorunlardan biri olduğunu göstermektedir” diye konuştu.

GENÇLERİ BEYİN GÖÇÜNE TEŞVİK ETMEK TÜRKİYE’YE YAPILACAK EN BÜYÜK KÖTÜLÜKTÜR

Türkiye’de gerçek işsiz sayısının 10 milyonu aştığını vurgulayan Çelebi,  bu sayının 104 ülkenin nüfusundan daha fazla olduğuna işaret etti. Çelebi, “Bugün ne yazık ki yaşamının en verimli döneminde olan 2.5 milyon gencimiz iş bulamadığı için mutsuzluk ve çaresizlik içinde anne-babasının yardımıyla geçinip, iş hayali kuruyor.  Gençler geleceğimiz, ancak gençlerimizin iş sorununun katlanarak arttığı bir dönemden geçiyoruz.  Gençlerimize sahip çıkmamız, geleceğimizi onlara emanet etmemiz gerekirken, işsizlik ve yoksullukla baş başa bırakarak onları adeta beyin göçüne teşvik etmek ülkemize yapılacak en büyük kötülüktür” şeklinde konuştu.