Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) kadın milletvekilleri yurdun dört bir yanında ‘Aile Destekleri Sigortası’nı anlatıyor. Bu kapsamda Türkiye’deki CHP’li kadın belediye başkanlarının bulunduğu il ve ilçelere çalışma ziyaretleri gerçekleştiren CHP’li milletvekillerinin bu seferki durağı Adana’nın Ceyhan ilçesi oldu. Ceyhan Belediye Başkanı Hülya Erdem ve Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin’in ev sahipliğinde ilk olarak Ceyhan’ın 100. Kurtuluş yıldönümü etkinliklerine katılan CHP’li kadın milletvekilleri CHP Ceyhan İlçe Başkanlığı’nda partilileriyle buluştuktan sonra Ceyhan Belediyesi’nde başkan Erdem’le birlikte basın toplantısı düzenledi. Heyette yer alan Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, Ankara Milletvekili Gamze Taşçıer, Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü, Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu, İstanbul Milletvekili Emine Gülizar Emecan ve Hatay Milletvekili Suzan Şahin, Millet İttifakı’nın güçlü bir sosyal devlet oluşturacağını kaydetti. CHP’li vekiller, her yurttaşın eğitim, sağlık ve adalet kurumlarından eşit pay aldığında insanca yaşam koşullarına ulaşabileceğine dikkat çekti.

EMEKÇİ KADINLARLA VE Z KUŞAĞI GENÇLERLE BULUŞTULAR

Toplantının ardından Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’la birlikte Ceyhan 100. Yıl Şehit ve Gaziler Müzesi temel atma törenine katılan CHP heyeti, Ceyhan Funda Avcı Toplum Merkezi’nde ev emekçisi kadınlarla buluştu. Ceyhan Dikimevi Kadıneli birimlerini de ziyaret eden CHP’li kadın milletvekilleri, Z kuşağı genç kızlarla da bir araya gelip sorunlarını dinledi. Genç kızların okul mezuniyeti sonrası yaşadıkları travmaya tanıklık eden CHP’li kadınlar, sadece üniversite açmakla övünülemeyeceğini, mezun gençlerin işsizlik sorununa çözüm bulunması gerektiğini dile getirdi. Gençlerin yurtdışına gitmek zorunda kalmasının üzüntüsünü yaşadıklarına dikkat çeken CHP’li kadınlar, ‘Millet İttifakı’ iktidarında eğitimde yaşanan bu çarpık düzeni sona erdireceklerine işaret etti. Akşam saatlerinde Ceyhan’ın kurtuluşunu simgeleyen meşaleli yürüyüşe katılarak Ceyhan halkının coşkusuna ortak olan CHP’nin 8 kadın milletvekili, sabah saatlerinde bu kez Adana’da sırasıyla Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, CHP Adana İl Örgütü, Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin ve Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay’ı ziyaret ederek çalışmalarıyla ilgili bilgi aldı.

KADINLARIN DERTLERİYLE DERTLENDİLER

İkinci gün öğlen saatlerinde yeniden Ceyhan’a geçen CHP heyeti Mercimek ve Sarıbahçe Mahallesi’nde köylü emekçi kadınlarla bir araya geldi. Kadınların dertleriyle dertlenen CHP’li kadın milletvekilleri, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Hiçbir çocuk yatağa aç girmeyecek” şiarıyla sosyal devlet olmanın gereğinin yapılacağını, bu kapsamda CHP iktidarında “Aile Destekleri Sigortası”nın hayata geçirileceğini belirtti. Anayasa’nın 60. Maddesinin, “Herkes, sosyal güvenlik hakkına sahiptir. Devlet, bu güvenliği sağlayacak gerekli tedbirleri alır ve teşkilatı kurar” hükmünü içerdiğini ancak AKP iktidarının özellikle kadınlara olumsuz bir bakış açısıyla hareket ettiğini, bu olumsuzluğun dünya genelinde de büyük tepkiyle karşılandığına dikkat çekti. CHP’li kadınlar, “İnsanca yaşam; toplumsal refahın, mutluluğun ve gelirin eşit bölüşüldüğü bir düzen içinde kurulabilir. Yoksulluğu ortadan kaldırmak, devletin temel görev ve sorumlulukları arasındadır. Yurttaşların maddi ve manevi varlığının gelişmesi için gerekli koşulları hazırlamak sosyal hukuk devletinin öncelikli amacı olmalıdır. Çünkü “sosyal” demek “toplumla ilgili” demektir; “halk için” demektir. Her yurttaş eğitim sağlık ve adalet kurumlarından eşit pay aldığında insanca yaşam koşullarına ulaşır” diye konuştu.  

ESNAFI DA UNUTMADILAR

Akşam saatlerinde yeniden Adana’ya dönen CHP’nin kadın neferleri, Seyhan Tepebağ ve Büyüksaat’te Seyhan Belediyesi Koruma Uygulama ve Denetim Merkezi (KUDEB) yetkilileri eşliğinde tarihi ve turistik yerleri gördükten sonra esnaflarla bir araya geldi. Esnafın içler acısı haline yerinde tanıklık eden CHP’liler, ekonominin can damarı esnafın gerek pandemi gerek ekonomik kriz ve gerekse hükümetin vurdumduymaz tavrı nedeniyle zor günler geçirdiğini ancak CHP’nin bu sorunları çözmeye talip olduğunu vurguladı.

KADINLARIN HESABINA YATACAK

CHP’li kadın milletvekilleri, yurdun dört bir yanında öncelikle kadınları ve çocukları maddi-manevi koruyan ‘Aile Destekleri Sigortası’nı “Hiçbir çocuk yatağa aç girmeyecek” şiarı doğrultusunda anlatacaklarını, sigorta kapsamında ailenin, evin neye ihtiyacı olduğunu bilen kadınların hesabına geçimlerini sağlayabilecekleri ücretin yatacağını sözlerine ekledi.