CHP İl Kadın Kolları Başkanlığı, 12 Aralık Yerli Malı Haftası nedeniyle önemli bir toplantıya evsahipliği yaptı. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZM) Adana Şube Başkanı Şahin Yeter ve Gıda Mühendisleri Odası (GMO) Adana Şube Başkanı Doç. Dr. Işıl Var’ın konuk olduğu toplantıda yerli mallar da sergilendi.

CHP İl Binası’nda gerçekleşen toplantının açılış konuşmasını yapan CHP İl Kadın Kolları Başkanı Av. Rukiye Çinkılıç, yerli malı konusunda toplumun tüm kesimlerinin bilinçli davranması çağrısında bulundu.

Dünyanın hemen tüm ülkelerinde yerli üretimin desteklendiğine dikkati çeken ancak ülkemizde yerli mallarının unutturulmaya çalışıldığını savunan Çinkılıç, “Bu tür toplantı ve etkinliklerimizle yerli malarımızın yeniden gün yüzüne çıkmasını istiyoruz. Toplumun doğru ve yanlışlar konusunda bilgilenmesini ve bilinçlenmesini ümit ediyoruz. Bilinçli üretelim, bilinçli tüketelim” diye konuştu.

“HAYVANLARIMIZI DA KENDİMİZİ DE BESLEYEMİYORUZ”

ZMO Adana Şube Başkanı Şahin Yeter ise tohum, GDO, bitkisel üretim ve hayvancılık üzerine yaptığı sunumda önemli bilgiler verdi. Türkiye’nin tarım ülkesi olmasına rağmen ithalatçı bir ülke konumuna getirildiğini söyleyen Yeter, “Tohumlar geçmişimizin haritasıdır. Yeni tohum yasası ile bu geçmişimiz yok edilecek. Geleneksel üretimimiz bile kalmayacak. Üreten toplumdan tamamen tüketen bir toplum haline geldik” dedi.

Gıdanın başlangıç noktasının toprak ve tarımsal üretim olduğuna işaret eden Yeter, “Türkiye’de son 10 yılda tarım toprakları 265 bin 972 dekardan 236 bin 300 dekara düştü. 30 bin dekara yakın alan üretim dışına çıkarıldı. Yanlış tarım politikaları nedeniyle çiftçi üretimden vazgeçti. Nüfus artışına rağmen buğdayda 93 bin dekarlık üretim 80 bin dekara düştü. Toplum üretmeyi unutuyor” diye konuştu.

2000’li yıllara kadar sadece Çukurova’da yılda 3 milyon ton pamuk üretilmesine rağmen ve 2002’de ülke genelinde 7 milyon tonluk pamuk üretimi gerçekleşirken günümüzde bu rakamın toplamda 2 milyon tona düştüğünü ifade eden Yeter, şunları söyledi:

“Tarımsal üretim girdilerindeki fiyatlar sürekli yükseliyor. Türk çiftçisi 8 milyan lira KDV ve ÖTV ödüyor. Türkiye hükümeti ise çiftçiye 6.5 milyar lira destek veriyor. Yani yüzde 1 oranında destek var. Bu verilerle acaba devlet mi çiftçiyi destekliyor, yoksa çiftçi mi devleti destekliyor? Gübre kullanımımız düşüyor. Hayvanlarımızı besleyemiyoruz. Avrupa’da kişi başı et tüketimi 75 kg iken bizde 7 kg. Kendimizi de besleyemiyoruz. 80’li yıllarda büyük ve küçükbaş hayvan üretimi yılda 80 binken 2012’de bu rakam 30 binlere düştü. Olumsuzluklar nedeniyle yerli mallarımız önem kazanıyor. Bu bilinçle hareket etmeliyiz. Bütçeden yüzde 1 bile destek almayan tarım nüfusunun ülkenin yüzde 24’üne istihdam sağladığı gerçeği unutulmamalıdır.”

 

“BİRÇOK ÜRÜNDE GDO VAR”

Gıda Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Doç. Dr. Işıl Var da organik tarım, GDO’lu ürünler ve kooperatifleşmenin önemine vurgu yaptığı sunumunda ülkemizde GDO’nun bilinenden daha eskilere dayandığını savundu. Brezilya ve Arjantin’in 1994’lü yıllarda GDO’lu üretime başladığını o tarihlerde Türkiye’den toprak alan yabancıların aynı zamanda GDO’lu üretim yaptığını öne süren Var, “Biz 2004 yılında GDO’dan bahsetmeye başladık. Yabancılar toprakları satın alırken GDO’nun altyapısını da hazırlamıştı. Bizim ruhumuz bile duymadı” dedi.

Türkiye’de GDO’yu tespit edecek laboratuarların yetersizliğinden yakınan Var, “Sesimizi daha çok çıkarmalıyız ancak GDO’ya neden karşı olduğumuzu da bilmeliyiz. GDO’yu tespit edecek laboratuarları artırmalıyız. Teknolojik olanaklarımızı artırıp bilgili ve bilinçli olmak zorundayız. Ancak bu şekilde GDO ile savaşabiliriz” şeklinde konuştu.

Ölçüsüz GDO’lu ürünlerin alerji ve kanser başta olmak üzere birçok hastalığı beraberinde getirebileceğini, vücudun bağışıklık sistemini zayıflatacağını vurgulayan Var, Türkiye’de pamuk, üzüm, yer fıstığı, kanola, domates, salatalık, marul, bazı balık türleri, soya, buğday, şeker kamışı, mısır, pirinç, bazı elma türleri, kabak, çilek, patates, bal kabağı, kahve, havuç, ayçiçeği ve brokoli gibi ürünlerde GDO kullanıldığını söyledi.

Doç. Dr. Var, “GDO’ya hayır derken nedenlerini de bilmek zorundayız. Bu konuda ölü toprağını üzerimizden atmalıyız. Bilimsel kurumlar kurmalı, bilinçli gıda tüketimini önemsemeliyiz” dedi.

Sunumları için Yeter ve Var’a teşekkür eden Av. Çinkılıç, konuşmacılara Kadın Kolları’nın üretimi olan masa süsü hediye etti. Toplantıya CHP İl Başkan Yardımcısı Mustafa Kımıl, CHP Çukurova İlçe Kadın Kolları Başkanı Zihneti Emre, Seyhan Kadın Kolları Başkanı Nevin Biçer, Yüreğir İlçe Kadın Kolları Başkanı Seher Irk ve çok sayıda partili katıldı.